Guantánamo-rechter: geen ?martelbewijs?

guantánamo – Een militaire rechter heeft gisteren geweigerd bewijsmateriaal over een gevangene op de Amerikaanse basis Guantánamo te aanvaarden.

Volgens de rechter is de verdachte, de Afghaan Mohammed Jawad, gemarteld. Hij is fysiek en mentaal geïntimideerd, stelde rechter Stephen Henley.

Jawad was nog minderjarig toen hij in 2002 twee Amerikaanse soldaten verwondde met een granaat. Hij zou gezegd hebben dat hij hoopte dat de Amerikanen zouden sterven, en dat hij het altijd weer zou doen, mocht hij opnieuw de gelegenheid krijgen.

Er is veel discussie geweest rond de de verhoorpraktijken op Guántanamo. Vaak ging het over de vraag wat marteling precies is, omdat stevige ondervragingsmethoden in het geval van ’vijandige strijders’ aanvaard worden.

Maar volgens rechter Henley is het in dit geval duidelijk dat men in de situatie van Jawad, die in Afghanistan door Afghaanse politiemensen en regeringsofficials is verhoord, over de schreef is gegaan.

Jawad deed zijn bekentenis nadat zijn verhoorders dreigden hem en zijn familie te doden. „Onder de gegeven omstandigheden is dat marteling”, aldus Henley. „Het gaat om de vraag of het dreigement was bedoeld hem, of iemand anders die onder controle is van de verhoorder, mentaal of fysiek ernstig pijn te doen.”

Volgens de advocaat van Jawad, luchtmachtofficier David Frakt, is hier mee de angel verdwenen uit de aanklacht tegen Jawad.

Frakt zei dat de versie van de feiten die de Afghaanse verhoorders aan de Amerikanen hebben verstrekt van meet af aan onbetrouwbaar is geweest. Daarbij prees hij Henley, die ’een traditionele definitie van marteling heeft gebruikt in plaats van er eentje zelf te verzinnen’. Ook mensenrechtenorganisaties hebben met instemming gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden