Guantánamo kwelt minister

De bewijzen stapelen zich op dat de bondsregering in 2002 actief heeft verhinderd dat de Duitser Murat Kurnaz uit Guantánamo werd vrijgelaten.

De opmerkelijke gestalte van de Turkse Duitser Murat Kurnaz waart dezer dagen door de Duitse media. Met zijn lange rode haren, zijn gigantische rode baard en onverstoorbare blik dreigt hij een spookbeeld te worden voor de minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier.

Kurnaz heeft een Turks paspoort maar is geboren en opgegroeid in Bremen. Eind 2001 reisde hij naar Pakistan om de Koran te bestuderen. Daar werd hij opgepakt door de Amerikaanse geheime dienst, die hem in het omstreden gevangenenkamp Guantánamo op Cuba vastzette. In augustus 2006 kwam hij vrij. Hij heeft altijd ontkend zich met terrorisme bezig te houden. Na zijn terugkomst vertelde Kurnaz uitvoerig over de bijna vijf jaar lange lijdensweg, over folteringen, vernederingen en seksuele intimidatie. Er kwamen feiten op tafel, volgens welke de VS Kurnaz al in 2002 wilden vrijlaten. De bondsregering zou toen hebben geweigerd Kurnaz het land binnen te laten.

Vorige week publiceerden verschillende kranten documenten waaruit blijkt dat de bondsregering de VS zelfs uitdrukkelijk heeft gevraagd of ze Kurnaz niet toch nog iets ten laste konden leggen. Steinmeier was als kabinetschef destijdsverantwoordelijk. Hij ontkent echter ten stelligste dat de VS een verzoek tot vrijlating hebben ingediend. Nu ook een Europese parlementscommissie in een nota zijn regering beschuldigt, raakt Steinmeiers geduld op. De aantijgingen zijn ’onjuist’ en ’infaam’ zegt hij. „De lange lijdensweg van de heer Kurnaz laat ook mij niet onberoerd”, zei de minister, die in maart voor een parlementaire onderzoekscommissie moet verschijnen. Die zitting wordt mogelijk vervroegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden