Guantánamo Bay, Duitsland en Iran in Wikileaks

Pagina van Wikileaks (AFP)

Onthullingenwebsite Wikileaks heeft zondag honderden Amerikaanse diplomatieke geheimen openbaar gemaakt. In de documenten staat onder andere hoe de VS diplomatieke druk hebben uitgeoefend in Afghanistan, Pakistan en Noord-Korea.

De Amerikaanse regering stelde dat Wikileaks de levens van Amerikaanse diplomaten, geheim agenten en burgerrechtenactivisten in diverse landen in gevaar brengt. Woordvoerder van het Witte Huis Robert Gibbs zei dat president Barack Obama voorstander is van open bestuur, maar noemde de actie van Wikileaks 'roekeloos en gevaarlijk'. Wikileaks begon zondag met de publicatie van de eerste documenten. De rest wordt in de komende maanden stapsgewijs online gezet. In totaal gaat het om meer 250.000 documenten. Een greep uit de onthullingen volgens onder meer The New York Times en The Guardian.

Pakistan

De VS hebben in het geheim geprobeerd hoogverrijkt uranium weg te halen bij een Pakistaans onderzoekskernreactor. Zonder succes. De Amerikanen zijn bang dat het uranium gebruikt kan worden voor een kernbom. In mei 2009 meldde ambassadeur Anne W. Patterson dat Pakistan weigerde een bezoek te plannen voor Amerikaanse techneuten. Een Pakistaanse bestuurder zou gezegd hebben: “Als de Pakistaanse media er lucht van krijgen dat de VS uranium willen weghalen, zouden ze het zeker doen lijken alsof Amerika kernwapens van Pakistan afneemt. “

Noord-Korea

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse bestuurders hebben gesproken over de eenwording van Korea. Noord-Korea zou dan eerst moeten instorten, door economische moeilijkheden en politieke veranderingen. De Zuid-Koreanen hebben zelfs overwogen China met commerciële middelen te stimuleren in het plan mee te gaan, volgens een Amerikaanse ambassadeur in Seoul. Zij zou in februari hebben gezegd dat de Zuid-Koreanen denken dat ze met de juiste business deals de zorgen van China over een herenigd Korea kunnen weghalen.

Duitsland

De CIA heeft een onschuldige Duitser met dezelfde naam als een verdachte militair, bij vergissing ontvoerd en maanden vastgehouden in Afghanistan. In 2007 drongen Amerikaanse bestuurders er hierna bij Duitsland op aan geen aanhoudingsbevel voor de CIA uit te vaardigen. Een Amerikaanse diplomaat zei tegen een Duitse bestuurder: “dat het niet onze bedoeling was Duitsland te bedreigen, maar er op aan te dringen dat de Duitse overheid goed nadenkt over haar acties en wat dat betekent voor haar relatie met de VS.”

Guantánamo Bay

De VS hebben interessante methodes om van hun Guantánamo Bay -gevangen af te komen. Zo zou Amerika gezegd hebben dat als Slovenië president Barack Obama wilde ontmoeten, het land een gevangene moest overnemen. Aan de Republiek Kiribati zou miljoenen dollars aangeboden zijn om Chinese islamitische gevangenen op te nemen. De Amerikanen zouden ook hebben gesuggereerd dat als België meer gevangen zou accepteren, dat voor het land een goedkope manier is om een prominentere plaats in Europa te bemachtigen.

Iran

Koning Abdoellah van Saoedi-Arabië heeft er bij de VS meerdere keren op aangedrongen Iran aan te vallen om het Iraanse kernprogramma te vernietigen. Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, hebben Iran ‘slecht’ genoemd. Het land is volgens hen een reële bedreiging en een macht die ons tot oorlog zal brengen.

Nederland

Er liggen Amerikaanse kernwapens in Nederland. In een vertrouwelijk memo van de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Philip Murphy, wordt gesproken over de mogelijkheid van het terugtrekken van 'kernwapens uit Duitsland, en misschien ook uit België en Nederland'. Dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen, geldt als een publiek geheim, maar de regering weigert dat te bevestigen.

Afghanistan

De Afghaanse vice-president Ahmed Zia Massoud had 52 miljoen dollar in cash op zak, toen hij de Verenigde Arabische Emiraten bezocht. De Amerikaanse ambassade in Kabul noemde het een aanzienlijk bedrag. Uiteindelijk mocht hij het houden zonder te openbaren waar het geld vandaan kwam of waar het naartoe zou gaan. Massoud ontkent geld uit Afghanistan meegenomen te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden