President Maduro

Guaidó's ster sterft in Venezuela steeds verder uit

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó.Beeld AP

Met de vijandige overname van het parlement heeft president Maduro de touwtjes nog steviger in handen.

Het was een roerig begin van het jaar in Venezuela. Toen de parlementariërs afgelopen zondag samenkwamen in de Nationale Vergadering om een nieuwe leider voor het parlement te kiezen, stuitten zij op veiligheids­troepen die hun de toegang tot het ­gebouw ontzegden. Onder hen was ook Juan Guaidó, oppositieleider en zelfverklaard interim-president, die aan het begin van de dag nog de gedoodverfde favoriet was om voor een tweede jaar op rij tot voorzitter van het parlement herkozen te worden.

Maar zo ver kwam het niet. Guaidó werd bij de ingang tegengehouden door de oproerpolitie en het kwam tot een handgemeen. In het parlement probeerden socialistische parlementariërs, die op de hand zijn van president Nicolás Maduro, ondertussen hun eigen kandidaat in te zweren: Luis Parra, een voormalig oppositiepoliticus die na een corruptieschandaal het veld moest ruimen.

Na de georkestreerde installatie van Parra verkondigden de aanhangers van Maduro dat de stemming geheel volgens de regels was verlopen. Guaidó zou volgens hen de gebeurtenissen hebben geënsceneerd, omdat hij wist dat hij geen meerderheid zou hebben om herkozen te worden. Een wankel argument gezien de ruime meerderheid die Guaidó geniet in de 167 zetels tellende Nationale Vergadering. Later op de dag werd Guaidó op de redactie van oppositiekrant El Nacional door honderd parlementariërs alsnog verkozen tot leider van de Nationale Vergadering.

Zwakke onderhandelingspositie 

Toch heeft het er alle schijn van dat Maduro en consorten voortaan de scepter zullen zwaaien in het parlement. De president houdt vrijwel alle belangrijke instituties in het land, waaronder de kiesraad, het hooggerechtshof en het leger, al lange tijd in een ijzeren greep. Door de actie van zondag heeft hij nu ook het laatste democratische instituut van het land onschadelijk gemaakt.

Desalniettemin gloort er een klein beetje hoop voor Guaidó. In de nasleep van de gebeurtenissen schaarde de voorheen versplinterde oppositie zich weer massaal achter de interim-president. Of die steun genoeg zal zijn om een vuist te maken tegen Maduro is echter sterk de vraag. Met het verlies van zijn voorzitterschap verliest Guaidó ook het nodige politieke gewicht en is zijn onderhandelingspositie ten opzichte van de regering sterk verzwakt. Vooralsnog lijkt Maduro dan ook de grote winnaar en dooft de ster van Guaidó steeds verder uit.

Lees ook:

De revolutie in Venezuela is tot nader order uitgesteld

In Venezuela leek het begin 2019 een kwestie van tijd voor president Maduro zou worden weggejaagd. Maar de revolutie verzandde, en de ster van oppositieleider Juan Guaidó doofde uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden