Guacamole

Op het risico af uw eetlust te bederven, wil ik het toch even hebben over de herkomst van het woord 'avocado'.

Allereerst is het belangrijk om te weten waar deze vrucht zelf vandaan komt. De avocadoboom kent zijn oorsprong in het subtropische gedeelte van Midden-Amerika, waar hij al meer dan 7000 jaar wordt gecultiveerd.

Van de avocado bestaan drie oorspronkelijke rassen. De Guatemalteekse soort is gemiddeld van grootte en heeft een ruwe schil die groen, paars of zwart van kleur is. Het West-Indische ras levert de grootste vruchten, voorzien van een gladde, lichtgroene schil.

Etymologisch gezien is de wat kleinere Mexicaanse avocado (paars tot zwart) het meest interessant. Voor wie het niet weet: avocado's groeien in paren aan de boom. Een detail dat de Azteken lang geleden ook al was opgevallen. Zij noemden de vrucht daarom, heel toepasselijk, ahuacatl: testikel. Denkt u daar maar eens aan, de volgende keer dat u uw tanden in het uiterst voedzame vruchtvlees van een avocado zet.

De Spaanse conquistadores waren zeer gecharmeerd van de avocado en namen deze mee terug naar Europa. Het Spaanse woord voor avocado is aguacate, een duidelijke afleiding van het Azteeks en voorloper van de Nederlandse benaming.

Een avocado kun je op verschillende manieren eten. Naturel (met een vinaigrette), op brood, door de salade, en je kunt er zelfs soep van maken. Het bekendste avocadogerecht is echter zonder twijfel guacamole. Deze populaire dip hebben we, evenals de avocado zelf, aan de Azteken te danken. Zij noemden het ahuaca-mulli, letterlijk: avocadosaus.

Benodigdheden:

2 grote avocado's (geschild en geprakt)

1 ruime el fijngehakte ui

2 tomaten (ontveld, ontpit en in stukjes gehakt)

1 groene peper (ontpit en fijngehakt) of chilipoeder naar smaak

1 teen knoflook (fijngehakt)

1 el verse koriander of 2 el verse peterselie (fijngehakt)

citroensap, zout, peper en suiker naar smaak

Doe alle ingrediënten in een kom, meng ze goed door elkaar en klaar is Clara. De guacamole kan dienen als dipsaus bij nacho's en stukjes rauwe groenten. Maar ook als saus bij vis of kip.

Bovengenoemde hoeveelheden kunnen uiteraard worden gevarieerd naar smaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden