Gsm met navigatie voor blinden.

Na ruim tien jaar heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Maar voor blinden en slechtzienden is het een stuk moeilijker om snel een smsje te sturen.

door Somajeh Ghaeminia

Die tijd is nu voorbij want KPN, slechtziend.nl, de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) en FNB (organisatie voor mensen met een leeshandicap) brengen samen de nieuwe mobiele geleidetelefoon op de markt.

Voorheen was mobiel bellen voor een blinde bijna onmogelijk. Zonder grote toetsen en de kunst van het 'blind-typen' kan een visueel gehandicapte niet goed mobiel telefoneren.

Hij moet vaak gokken in welk menu hij zich bevindt en welke letter hij typt. Bovendien worden de mobiele telefoons steeds kleiner en ingewikkelder.

Slechtziend.nl is gespecialiseerd in het adviseren en aanbieden van hulpmiddelen voor visueel gehandicapten en ziet de nieuwe gsm als 'een revolutionair product'.

Met speciale software in de Nokia 6660 en de Nokia 6680, kan je gebruik maken van de geluidsapplicatie 'Talk'. Alle opties, bedieningsmenu's en sms-berichten worden daarmee hardop uitgesproken, zo ook de naam van de beller. De telefoon heeft eveneens een zoom-systeem. Tekst, plaatjes en iconen worden met de 'Zooms' applicatie uitvergroot zodat ze voor slechtzienden makkelijk leesbaar zijn.

Met 'beeldbellen' kan de gebruiker van Nokia 6680 live videobeelden verzenden en ontvangen. „Dat vergroot de mobiliteit”, zegt Martine Scherpenborg van slechtziend.nl. „Als de gebruiker bijvoorbeeld niet weet waar hij is, kan hij via videobeelden hulp zoeken met een begeleider. Andersom kan de contactpersoon zien waar diegene zich bevindt.”

De mobiele geleidetelefoon is ook nog aangevuld met 'Wayfinder', een persoonlijk navigatiepakket. 'Wayfinder' berekent de beste route naar een bepaalde locatie, zodat blinden en slechtzienden zelfstandig hun weg kunnen vinden.

„Er zijn wel navigatiesystemen voor blinden en slechtzienden, maar dat zijn vaak enorme apparaten met onhandige, verwisselbare kaarten”, aldus woordvoerder Scherpenborg.

De Nokia 6660 is verkrijgbaar vanaf 99 euro. De luxere 6680 (met beeldbellen) kost minimaal 249 euro. Ook in een regulier Nokia-toestel kan de speciale softwear worden ingebouwd.

Voorwaarde is wel dat de gebruiker een KPN abonnement moet hebben. De mobiele geleidetelefoon werd dit weekend geïntroduceerd op de ZieZo beurs in Houten. Zie voor meer informatie www.slechtziend.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden