Gsm met navigatie voor blinden.

Na ruim tien jaar heeft bijna iedereen een mobiele telefoon.Maar voor blinden en slechtzienden is het een stuk moeilijker omsnel een smsje te sturen.

Somajeh Ghaeminia

Die tijd is nu voorbij want KPN, slechtziend.nl, deNederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) en FNB(organisatie voor mensen met een leeshandicap) brengen samen denieuwe mobiele geleidetelefoon op de markt.

Voorheen was mobiel bellen voor een blinde bijna onmogelijk.Zonder grote toetsen en de kunst van het 'blind-typen' kan eenvisueel gehandicapte niet goed mobiel telefoneren.

Hij moet vaak gokken in welk menu hij zich bevindt en welkeletter hij typt. Bovendien worden de mobiele telefoons steedskleiner en ingewikkelder.

Slechtziend.nl is gespecialiseerd in het adviseren enaanbieden van hulpmiddelen voor visueel gehandicapten en ziet denieuwe gsm als 'een revolutionair product'.

Met speciale software in de Nokia 6660 en de Nokia 6680, kanje gebruik maken van de geluidsapplicatie 'Talk'. Alle opties,bedieningsmenu's en sms-berichten worden daarmee hardopuitgesproken, zo ook de naam van de beller. De telefoon heefteveneens een zoom-systeem. Tekst, plaatjes en iconen worden metde 'Zooms' applicatie uitvergroot zodat ze voor slechtziendenmakkelijk leesbaar zijn.

Met 'beeldbellen' kan de gebruiker van Nokia 6680 livevideobeelden verzenden en ontvangen. “Dat vergroot demobiliteit“, zegt Martine Scherpenborg van slechtziend.nl. “Alsde gebruiker bijvoorbeeld niet weet waar hij is, kan hij viavideobeelden hulp zoeken met een begeleider. Andersom kan decontactpersoon zien waar diegene zich bevindt.“

De mobiele geleidetelefoon is ook nog aangevuld met'Wayfinder', een persoonlijk navigatiepakket. 'Wayfinder'berekent de beste route naar een bepaalde locatie, zodat blindenen slechtzienden zelfstandig hun weg kunnen vinden.

“Er zijn wel navigatiesystemen voor blinden en slechtzienden,maar dat zijn vaak enorme apparaten met onhandige, verwisselbarekaarten“, aldus woordvoerder Scherpenborg.

De Nokia 6660 is verkrijgbaar vanaf 99 euro. De luxere 6680(met beeldbellen) kost minimaal 249 euro. Ook in een regulierNokia-toestel kan de speciale softwear worden ingebouwd.

Voorwaarde is wel dat de gebruiker een KPN abonnement moethebben. De mobiele geleidetelefoon werd dit weekendgeïntroduceerd op de ZieZo beurs in Houten. Zie voor meerinformatie www.slechtziend.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden