Gruwelijk

Na de PVV is GroenLinks de partij waar rancune en frustraties van vertrekkende Kamerleden het meest zichtbaar zijn. Na de gedegradeerde Tofik Dibi, is nu Ineke van Gent aan zet. Ineke (14 jaar Kamerlid) mag niet op de kandidatenlijst van GL zonder eerst een kleuterexamen te ondergaan. Moet van de partij. Ineke vindt dit 'respectloos' en bedankte voor een nieuwe Kamerperiode. Gisteren in de Volkskrant klapte de vertrekkende uit de school dat er bij de leiding van de GL-fractie geen 'juiste chemie' is en dat die leiding al een jaar niet functioneert. Hoge schuimkraag in de wakker geschudde perskroeg. Cheffin Jolande Sap reageerde gepikeerd op Twitter: 'storm in glas een water, iets met komkommers?' Nou Sappie, het gaat hier wel om een vlezige komkommer die in de Volkskrant twee volle pagina's kreeg. Twee pagina's vol ditjes en datjes, voor een van de domste Kamerleden uit de laatste decennia. Een politica die in april van een guitige radiozender (3FM) de vraag kreeg voorgelegd "of de Amerikaanse oud-president Richard Nixon een goede spindoctor kan zijn voor de herverkiezing van Barack Obama". Nixon is al 18 jaar dood en was een nogal rechtse republikein die vanwege het Watergate-schandaal moest aftreden. Ineke antwoordde enthousiast dat "Nixon misschien de partijen bij elkaar kan brengen", dat Obama gebruik zal maken van zijn 'ruime ervaring' en concludeerde: "Met Nixon op de achtergrond zitten we goed." Maar wel 'six feet under', voeg ik hier aan toe. En dan vinden dat het respectloos is van de partij om haar op stage naar groep 3 terug te willen sturen.

Voor mij dateerde het grootste politieke wapenfeit van Ineke van 31 maart 1999. Toen maakte ze bekend haar steun voor de Navo-bombardementen op Servische doelen in te trekken. De Kosovo-oorlog was amper een week eerder begonnen toen Van Gent al draaide. De dissidente binnen haar fractie vond dat ze niet "als een blind paard moest doorgaan" want er was maar "51 procent in mij voor die luchtacties". Als de Navo de belangrijke stem van Ineke niet had genegeerd, zat Milosevic wie weet nu nog in Belgrado. Of was hij spindoctor van Obama geworden samen met Julius Caesar en Catharina de Medici.

In het gisteren verschenen interview werd Ineke gevraagd wat het dieptepunt was in haar 14-jarige carrière. Ze antwoordt: 2002, de moord op Fortuyn en wat daarop volgde. Dan verwacht je afschuw, vlammende retoriek, verontwaardiging over de laffe moord op een onschuldige politicus en de democratie. Maar nee, Van Gent heeft het over een ander soort slachtoffers: "De dagen erna was de sfeer hier in Den Haag huiveringwekkend. Complete chaos. Geschreeuw over 'de kogel kwam van links', terwijl dat echt nergens op sloeg. Fractievoorzitters die zich niet meer konden vertonen, zelfs niet voor een raam mochten staan van beveiligers. Gruwelijk." Niet de moord was dus gruwelijk volgens Van Gent, maar het feit dat je niet voor een raam mocht staan.

Overigens, Ineke, de kogel kwam wel van links: van de extreem-linkse hand van activist Volkert van der Graaf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden