Gruwelijke martelingen dagelijkse realiteit in Afghaanse cel

Afghaanse gevangenen in Kabul. Beeld ap
Afghaanse gevangenen in Kabul.Beeld ap

In tientallen detentiecentra in Afghanistan zijn gevallen geconstateerd van mishandeling en marteling. Dat zeggen de Verenigde Naties in een vandaag gepubliceerd 74 pagina's tellend rapport.

In 47 detentiefaciliteiten van de Afghaanse Nationale Politie in 22 provincies zijn gedetineerden onderworpen aan ondervragingstechnieken die zowel onder internationale wetgeving als onder de Afghaanse wet worden gekenmerkt als marteling, aldus het rapport.

De VN konden bij het onderzoek rekenen op de samenwerking van de Afghaanse ministeries van veiligheid. Na de presentatie van het rapport hebben zij maatregelen aangekondigd om een einde te maken aan de praktijken.

In totaal zijn 379 gedetineerden ondervraagd. Enkele martelmethoden die werden geconstateerd zijn het ophangen van gevangenen aan hun polsen, het slaan op voetzolen, het toedienen van elektrische schokken, het pijnigen van genitaliën, het uittrekken van nagels en het creëren van stress-situaties.

Bekentenissen

Het doel van dit soort martelpraktijken is het ontfutselen van bekentenissen aan de gemartelden. Deze bekentenissen vormen vaak het enige bewijsmateriaal in rechtszaken en rechters laten zich door deze bewijzen niet zelden overtuigen van de schuld van een verdachte.

Vorige maand kondigde ISAF, de door de NAVO geleide internationale militaire coalitie, al aan geen gedetineerden meer door te sturen naar zestien detentiecentra, vanwege de misstanden daar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden