Gruwelijk mislukte executie in VS wakkert debat aan

(TROUW)

Het debat over de doodstraf in de VS is weer opgelaaid door een mislukte executie in de staat Oklahoma. Centraal staat de vraag of de gebruikte middelen wel voldoen aan de eis uit de grondwet dat er geen sprake mag zijn van een 'wrede en ongebruikelijke straf'.

De 'verknoeide' executie van de 38-jarige Clayton Lockett, in de woorden van diens advocaat, resulteerde weliswaar in zijn dood, maar niet zoals bedoeld. Lockett werd na tien minuten buiten bewustzijn verklaard, maar drie minuten later begon hij volgens getuigen zwaar te ademen en probeerde hij zijn hoofd op te tillen. Lockett overleed een half uur later alsnog aan een hartaanval. De executie van een tweede ter dood veroordeelde werd door de gouverneur van Oklahoma met twee weken uitgesteld.

Locketts advocaten hadden vergeefs geprobeerd zijn executie te voorkomen door zich te keren tegen het besluit van Oklahoma om de identiteit te verbergen van de leverancier van de dodelijke middelen. Sinds Europese producenten de gebruikelijke mix van gifstoffen niet meer willen leveren, zijn Amerikaanse gevangenissen aangewezen op lokale alternatieven. Volgens tegenstanders van de doodstraf is de werking daarvan twijfelachtig. Eerder dit jaar verliep een executie in Ohio ook al moeizaam.

In het geval van Lockett, die was veroordeeld wegens de moord op een negentienjarige vrouw, werd eerst het verdovingsmiddel midazolam toegediend. Dat ging volgens de gevangenisautoriteiten fout, omdat een ader van Lockett scheurde. Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren dat de mislukte executie niet aan de 'menselijke normen' voldeed.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden