Interview

Grunge-iconen van The Breeders zijn terug: 'Dit keer uit de gevangenis blijven'

The Breeders, met van links naar rechts: Kelley Deal, Jim Macpherson, Kim Deal en Josephine Wiggs.Beeld TRBEELD

Eindelijk herenigd: The Breeders in de bezetting waarmee ze in 1994 hun beste werk afleverden. De grunge-iconen van toen zijn terug met een nieuwe plaat. 'Ongelofelijk dat ik dit nog mag doen terwijl ik vijftig ben.'

Een jeugdherinnering. Lowlands, het moet 2002 zijn geweest. Welke nummers The Breeders speelden, of het überhaupt goed was? Dat is vervaagd. Wat wel in het geheugen gegrift staat, was hoe een van twee zusjes - was het Kim, was het Kelley? - middenin een nummer, met één hand, een flesje bier opende aan de rand van haar gitaarversterker en in een vloeiende beweging een slok nam terwijl de band gewoon doorspeelde.

"Dat moet Kim geweest zijn", schatert Kelley Deal over haar tweelingzus. Kim knikt alleen maar. Dat klínkt als zij. Tenminste, toen nog wel. Het zal één van de laatste van vele, vele optredens zijn geweest waarbij ze laveloos op het podium stond. Niet lang erna stopte ze met drinken. Voorgoed. Anders hadden ze hier nu niet gezeten, alle vier, aan tafel in een Amsterdams hotel, ter gelegenheid van de verschijning van 'All Nerve'. Het is de eerste muziek in deze 'klassieke' Breeders-bezetting sinds 1993, toen de band eventjes op volle kracht de grungegolf van de jaren negentig bereed.

The Breeders: in 1989 opgericht door Pixies-bassiste Kim Deal (nu 56). Ze vroeg haar tweelingzusje Kelley erbij, later kwamen daar drummer Jim Macpherson (51) en de Britse bassiste Josephine Wiggs (54) bij: de Breeders-bezetting die in 1993 doorbraakplaat 'The Last Splash' uitbracht.

Met daarop de hit 'Canonball'. Erna de tour met Nirvana, Kim Deal die covers van muziekbladen deelde met Kurt Cobain. Ze was één van de iconen van de grunge - rauw en ongewassen, gescheurde kleren, piepende gitaren die niet per se gestemd hoefden te zijn. De tweeling Kim en Kelley Deal waren dé twee vrouwelijke rockhelden van dat tijdperk. En gingen daar vrij snel aan onderdoor.

De zomer van 1994 was die van de rondreizende Lollapallooza-tournee. Een wilde zomer, een mistige zomer. In 1995 werd Kelley Deal gearresteerd wegens drugsbezit en naar een afkickkliniek gestuurd. Ook Kim zou enkele klinieken van binnen zien, wegens haar alcoholverslaving. De bandleden gingen elk hun weg, speelden in talloze andere bandjes. Pas in 2002 verscheen er weer nieuwe muziek onder de naam van The Breeders, maar zonder Macpherson en Wiggs.

Een tikkeltje sjofel zijn de zusjes Deal nog altijd, maar tegenwoordig zien de twee er meer uit als vriendelijke tantes dan rafelige rockbeesten. Dat wordt versterkt doordat Kelly Deal tijdens het interview een naaisetje uit haar tas haalt, en aan de slag gaat met een knoop op haar vest - de leesbril naar het puntje van haar neus gezakt. Het plaatje klopt volledig: het verbaast totaal niet dat Kelley Deal niet lang nadat ze afkickte in het breien een nieuwe verslaving vond. De rockster runt een online winkeltje waar ze haar breiwerkjes verkoopt. Drummer Macpherson is enthousiast en vrolijk, de hip geklede Wiggs is de bedachtzame van het stel. De vier grappen en kibbelen met elkaar. De sfeer is goed.

Kelley Deal vertelt hoe ze in 2012 op de koffie was bij haar zus, die een paar straten verderop woont, in een voorstad van Dayton, Ohio. "We bedachten ons plots dat het jaar erop The Last Splash twintig jaar oud zou zijn. Ik weet niet meer hoe we daar op kwamen, normaal hebben we het nooit over dat soort dingen. We dachten, misschien moeten we wat herdenkingsshows doen. Maar dan wel met de band van toen. Dus belde ik Jim, en Kim met Josephine."

Jim en Kim Deal hadden elkaar zo'n vijftien jaar niet gesproken. Hoe was dat weerzien? Kim zucht diep. Dan: "Na Lollapalooza, na de Last Splash-tour, zo tegen het eind van 1994, speelden Jim en ik nog met elkaar. Met The Breeders, met andere bands. Dat liep allemaal een beetje uit de hand. Jim ...en ik...", zegt ze langzaam, terwijl Jim vanaf de andere kant van de kamer grinnikend toekijkt.

"Goed, op een dag kwam ik thuis en stond zijn drumstel niet meer in de kelder. Hij had al z'n spullen meegenomen. Zonder iets te laten weten."

Lees verder na onderstaande afbeelding.

Beeld TRBEELD

Jim vervolgt, vrolijk: "Het was echt een troep toen. Hoe we leefden, dat touren, dat drinken... we probeerden nog wel samen nieuwe muziek te schrijven maar er was totaal geen communicatie. We hadden een slechte invloed op elkaar." Uit zelfbescherming verbrak hij alle contact? Kim, uitdagend, "Neeee toch?" Jim knikt, zwijgend. Kim: "Er was verder geen ruzie. Alleen, ik weet niet, het stopte gewoon."

En toch was er maar weinig aarzeling toen de zusjes in 2012 weer aan de telefoon hingen. Beide waren inmiddels clean en nuchter. In de tussentijd hadden The Breeders, met een andere bassist en drummer, nog twee platen uitgebracht - 'Title TK' volgde in 2002 éindelijk The Last Splash op, in 2008 verscheen 'Mountain Battles'.

Jim: "Al die keren dat ik The Breeders op de radio hoorde voelde ik een dolk in mijn maag. Ik miste die tijd."

Josephine: "In 2005 speelde ik al eens met Kim en Kelley op een feest van ons platenlabel. Dat was was de eerste keer dat die twee nuchter met me op het podium stonden. Het was heerlijk om die nummers eens te spelen met muzikanten die daadwerkelijk aanwezig waren."

Die reünietournee in 2012 beviel goed. De bandleden konden weer zonder problemen met elkaar door één deur. En langzaam ontstonden plannen voor nieuwe muziek.

Jim: "Ik hoopte eigenlijk vanaf het begin dat we een nieuw album zouden maken. Voor mij was dat de manier om dit alles toch met een positieve noot te vervolgen. Want we zijn eigenlijk nooit op een goeie manier uitelkaar gegaan. Het is alsof we midden jaren negentig ineens zijn... verdampt."

"Het was als vanouds om weer met elkaar in de studio te staan. Kim zegt nog steeds wat we moeten doen. Bijvoorbeeld: ik was mijn stukken aan het indrummen, Kim zei dat ik doeken over mijn toms moest leggen om het gedempter te laten klinken. Daar was geen discussie over mogelijk." Kim werpt een dodelijke blik over de tafel. "Maar uiteindelijk klonk dat echt enorm goed."

En nee, ze hebben het niet meer over het verleden. Zand erover. Terugkijken doen ze eigenlijk alleen als er in interviews naar wordt gevraagd.

Kim: "Soms merkt Jim op of we ons nog kunnen herinneren dat we hier 25 jaar geleden ook hebben gespeeld." Jim: "Kim dan weer boos. Zo van: 'wil je dat alsjeblieft niet zeggen'."

"Van die tournee met Nirvana, daar herinner ik me alleen nog losse flitsen van", zegt Kim. "Van de soundcheck, van de shows zelf weet ik niet veel meer. Kurt en ik waren niet bevriend, ik had niet z'n nummer, we stuurden elkaar geen verjaardagskaartjes. We zagen elkaar wel regelmatig. Het was wel gezellig." Kelley: "Ik kan me nog een avond herinneren dat de bands zuigzoenen hebben uitgewisseld."

Jarenlang was hun soort gitaarrock de dominante stroming binnen de alternatieve popmuziek. Niet dankzij Nirvana, Pearl Jam, The Pixies of henzelf. Dankzij MTV, denkt Wiggs. "Die hadden toen zo'n macht, dat kun je je nu niet meer voorstellen. Er bestonden nog echte smaakmakers. Een paar kanalen konden een bepaalde muziekstroming bij een enorm publiek groot maken. MTV was eigenlijk het laatste instituut met zo'n bepalende rol."

"Ik denk dat zoiets als wat in de nineties gebeurde nooit meer kan gebeuren. Het aanbod is veel te versnipperd. Het internet is simpelweg te groot." Kim: "Vergelijk het met de hoogovens. De staalfabrieken. De autoindustrie. Bestaat allemaal niet meer. Kranten: weg. We zijn gewoon een van de vele dingen die verdwijnen."

Zo cultuurbepalend als toen zullen ze nooit meer worden. Vinden ze beslist niet erg. Wat willen ze uit de komende tournee halen?

Kelley: "Mijn doel is om dit keer uit de gevangenis te blijven."

Macpherson: "Ik vind het ongelofelijk dat ik dit nog mag doen terwijl ik vijftig ben. Het gaat anders worden. Ik probeer niet de hele dag te slapen, bijvoorbeeld."

Kim: "Als ik muziek speel, dan hoop ik dat iemand in het publiek dezelfde ervaring heeft als ik die heb op het podium. Misschien kan iemand dit keer zien hoe ik een flesje Fanta open. En dat zich jaren later nog steeds herinneren."

'All Nerve' van The Breeders verscheen op 2 maart bij 4AD / Beggars. Deze zomer speelt de band op festival Down the Rabbit Hole.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden