Grove taal beheerst campagneweek

De VVD moest gisteren openlijk toegeven dat Rutte ten onrechte had beweerd dat door de plannen van de PvdA de economie zou krimpen. Beeld reuters
De VVD moest gisteren openlijk toegeven dat Rutte ten onrechte had beweerd dat door de plannen van de PvdA de economie zou krimpen.Beeld reuters

"Feiten zijn niet zo hard als ze vaak worden voorgesteld en meningen niet zo willekeurig en subjectief als ze soms lijken", stelt Antoine Verbij vandaag in de verkiezingsspecial van Trouw. "Over feiten valt net zo veel te twisten als over meningen."

Dat hebben we deze week geweten. Een week campagne voeren was een week vol beschuldigingen over leugens, verdraaiingen van de waarheid en de zaken mooier (of slechter) voorstellen dan ze zijn. De VVD moest gisteren zelfs openlijk toegeven dat Rutte ten onrechte had beweerd dat door de plannen van de PvdA de economie zou krimpen.

De opwinding over waarheid en leugens was groot deze week. Ook in de media. Diverse tv-programma's en kranten hebben er zelfs een speciale rubriek voor; een uit de VS overgewaaide gewoonte. Daar is het ontrafelen van beweringen van kandidaten een echt vak geworden. Je tegenstander betichten van leugens is de normaalste zaak in de VS. In Nederland reageren sommige mensen nog altijd geschokt. Het zou duiden op een vergroving van de campagne. Zo had ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob het deze week over de campagne als een stresstest, waarvoor niet alle partijleiders lijken te slagen.

Maar de zenuwen staan niet alleen bij de partijleiders gespannen. Wat SGP-voorman Kees van der Staaij nu precies zei over abortus en verkrachting deed onmiddellijk na het interview met RTL's Frits Wester niet echt ter zake. Vertrekkend Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks, die ongetwijfeld weet hoe de SGP over abortus denkt, verkrachting of niet, schoot zichzelf bijna in een baan om de aarde van woede. 'Mafkees', was haar al te flauwe woordgrap.

Er is gelukkig ook nog discussie over de inhoud van het gewenste beleid. De echte aftrap voor een inhoudelijke campagne kwam maandag met de publicatie van 'Keuzes in kaart', de vergelijking van de programma's door het Centraal Planbureau. Uiteraard vonden alle partijen dat zij goed uit de doorrekening kwamen, maar die reacties kunnen voor kennisgeving worden aangenomen. Irrelevant en voorspelbaar.

Alle partijen moesten met de billen bloot na publicatie van het rapport. De de dag tevoren door Rutte gedane uitspraak dat de VVD het eigen risico in de zorg niet verhoogt, bleek een juiste, maar groteske uitspraak als iemand mogelijk 500 euro aan eigen betalingen moet doen, in plaats van 220, zoals dit jaar. Eigen betaling en eigen risico; nadenken over het echte verschil geeft hoofdpijn.De SP bleek rond de AOW opeens overstag te zijn gegaan. Althans: iemand kan tot 2025 nog op 65-jarige leeftijd AOW krijgen, maar er wordt fiks gekort op de uitkering naarmate het overige inkomen hoger is.

Het was sowieso niet de week van de partij van Emile Roemer. Hij werd als verliezer gezien, in de peilingen en door de media, van de eerste twee lijsttrekkersdebatten. Roemer ging in het openbaar zelf aan zijn prestaties twijfelen, waarmee hijzelf het officiële SP-stempel gaf op wat toch maar peilingen zijn.

De grote tweestrijd tussen Rutte en Roemer, door iedereen voorspeld, wil maar niet van de grond komen. Door niet al te doortastend optreden van de twee hoofdrolspelers, maar toch vooral door de opiniepeilingen. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom blijkt het privéfeestje van Rutte en Roemer te verstoren. Samsom is van strategie veranderd. Aanvankelijk schuurde hij dicht tegen de SP aan en nu, in het heetste deel van de campagne, tracht hij het beeld te genereren van de wijze, boven de partijen staande probleemoplosser.

Het legt hem geen windeieren. Bovendien betekent het dat andere campagneteams hun strategie aan moeten passen. Nooit een favoriete bezigheid als de trein al op stoom is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden