'Ground Zero'-moslims schuiven paar straten op

Mensen in New York demonsteren tegen de plannen een moskee te openen vlakbij Ground Zero. Beeld AP
Mensen in New York demonsteren tegen de plannen een moskee te openen vlakbij Ground Zero.Beeld AP

Zal het islamitisch centrum in de buurt van Ground Zero er ooit komen? De moslimgemeenschap achter het godshuis wacht het niet af. Onlangs opende het een nieuwe moskee, een wijk verderop. Tot tevredenheid van de buren.

Was het een provocatie? Moslimclub Park 51 veroorzaakte vorig jaar een publiek debat toen het een gebedsruimte wilde openen in hartje Manhattan. De voormalige katholieke kerk lag slechts enkele straten verwijderd van Ground Zero, waar tien jaar geleden het World Trade Center bezweek.

Wonden
Politici en journalisten zetten het voornemen destijds zwaar aan. Het islamitisch centrum zou gebouwd worden óp Ground Zero, uitgerekend de plaats waar extremistische moslims letterlijk grote wonden hadden geslagen.

De zaak liep op tot het Witte Huis. President Obama sprak zich uit vóór het centrum. Moslims zouden er kunnen bewijzen dat gematigde islam weinig te maken heeft met de terreur van 11 september 2001. Het project is nog niet geslaagd: Park 51 kampt met financieringsproblemen.

Welkom
Ondertussen heeft het koepelverband waartoe de centrumbouwers behoren, The American Muslim Society, stilletjes een moskee geopend. Een paar kilometer ten zuidwesten van Ground Zero blijken moslimgemeenschappen van harte welkom, schrijft The New York Times.

Het godshuis op het zuidelijkere Staten Island ligt in een degelijke woonwijk. Hij werd aanvankelijk gebruikt als hindoetempel. Deze zomer trok een lokale afdeling van de Muslim Society in het pand - net op tijd voor de ramadan.

Scouting
Leden gingen langs de deuren om kennis te maken met buren. Ook moet het gebouw gebruikt gaan worden als gemeenschapscentrum, voor onder meer een scoutinggroep. Die dienstbaarheid heeft sympathie gewekt, vermoedt staflid Ibrahim Mossallam. 'We hebben onze les geleerd', verklaart hij aan de Times.

De plannen voor het islamitische 'Ground Zero'-centrum zijn niet van de baan. Een inzamelingsactie moet financiële bezwaren wegnemen. Ondertussen houdt het godshuis op Staten Island zich stil. Toch is het daar niet enkel pais en vree: buren zijn boos over het parkeergedrag van de moskeegangers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden