Grotere immigratie uit Polen zichtbaar op basisscholen

Een Rotterdamse basisschool heeft sinds kort 25 kinderen uit Polen en Bulgarije. Ze spreken bij aankomst geen woord Nederlands. Dat is lastig voor de leerkracht: „Je voelt je soms heel onbekwaam."

Hoeveel bonbons zitten er in deze zak? Die vraag is een leuke uitdaging voor de kinderen uit groep 3 van openbare basisschool De Kameleon in Rotterdam. Ze zitten geconcentreerd te tellen boven hun rekenboekjes, terwijl juf Elvi hier en daar wat uitleg geeft. Alleen de roodharige Gracjan (7) kijkt even verloren om zich heen. Hij is nog maar drie weken geleden uit Polen gekomen en snapt niet wat hij moet doen. Zijn redding komt van Kacper, die al een paar maanden in Nederland is. Die fluistert hem wat Poolse woorden toe, die iets moeten betekenen als: 'tel de bonbons op het plaatje!' Meteen gaat Gracjan aan het werk.

Vorig jaar had De Kameleon, een zwarte school in de oude Rotterdamse wijk Carnisse, nog maar twee Poolse kinderen. Sinds begin dit schooljaar zijn daar 15 kinderen uit Polen en 10 uit Bulgarije bijgekomen. Die kinderen spreken bij aankomst geen woord Nederlands, hun ouders evenmin. Communicatie met hen verloopt dus moeizaam, maar dat is niet het grootste probleem, zegt schooldirecteur Marjan de Willigen. Lastiger is dat haar schakelklas - die speciaal bedoeld is voor kinderen die nog helemaal geen Nederlands spreken - al vol zat toen de Oost-Europese kinderen zich melden. En dus zitten zij noodgedwongen in de gewone groepen - zonder extra begeleiding of taalles.

Steeds meer Nederlandse basisscholen worden geconfronteerd met de aanmelding van Oost-Europese kinderen. Dat komt door de grote toestroom van immigranten uit Oost-Europa. In de eerste negen maanden van dit jaar hebben zich bijna 13.000 Bulgaren, Polen en Roemenen in Nederland gevestigd. Dat zijn er bijna tweemaal zoveel als in dezelfde periode in 2006, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

[meer over basisschool De Kameleon morgen in Trouw]

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden