Grotere geluidsoverlast door sluiten landingsbaan

AMSTERDAM (ANP) - De Commissie geluidhinder Schiphol (CGS) is, zij het met enige kanttekeningen, akkoord met de grotere overlast die bewoners van 18 610 huizen in Amstelveen en Buitenveldert in de lente van 1995 ondervinden van de Buitenveldertbaan.

Wel adviseert de commissie de minister van verkeer en waterstaat maatregelen te treffen die de hinder beperken. De Milieufederatie Noord-Holland, lid van de CGS, wil dat de minister een gewijzigd voorstel vraagt dat de overlast beperkt tot maximaal 15 000 woningen.

De overlast hangt samen met het - vooral voor groot onderhoud - tijdelijk buiten gebruik stellen van de Zwanenburgbaan van half mei tot eind juli. Daarnaast loopt het percentage zeer lawaaiige vliegtuigen minder snel terug dan was verwacht.

Het CGS vindt dat in elk geval de wettelijke geluidzone in 1996 niet mag worden overschreden. Daarom dringt zij er bij de minister op aan de komst van extra lawaaiige vliegtuigen naar Schiphol zoveel mogelijk te ontmoedigen. Schiphol heeft al toegezegd daaraan te willen meewerken door het opleggen van hogere start- en landingsgelden.

De commissie wil daarbij dat tijdens het onderhoud aan de Zwanenburgbaan, 's nachts alleen de Kaagbaan wordt gebruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden