Grotelijks belazerd

De uitdrukking 'grotelijks belazerd' die Willem Breedveld aan Wouter Bos toeschrijft (Podium, 11 juli), is van veel oudere datum. De échte auteur ervan is dr. P.J. Koets, loco-burgemeester van Amsterdam ten tijde van de crisis rondom burgemeester Van Hall.

Jan Mastenbroek en oud-hoofd bureau voorlichting Amsterdam

Het kabinet-De Jong ontbood in 1967 de omstreden Van Hall naar Den Haag om hem mee te delen dat de regering geen vertrouwen meer had in zijn functioneren en beleid. Hij zou worden ontslagen tenzij hij de eer aan zichzelf hield. Van Hall, overtuigd van zijn gelijk en verbolgen over het feit dat De Jong c.s. hem niet steunde, weigerde vrijwillig zijn post te verlaten.

Het kabinet deelde daarop in een gesprek mee dat Van Hall eervol ontslagen zou worden. Koets, die vierkant achter Van Hall stond en volledig de medeverantwoordelijkheid nam voor het Amsterdamse beleid, kwam zwaar aangeslagen uit dat gesprek. Hij werd in het Amsterdamse stadhuis opgewacht door een grote groep journalisten die zijn commentaar wilden weten. Koets (loco-burgemeester) voerde het woord omdat Van Hall en hij hadden afgesproken dat hij voortaan de woordvoering zou doen. Toen een journalist hem een vraag stelde barstte een woedende Koets los. Hij verklaarde zich door het kabinet 'grotelijks belazerd' te voelen.

Zó diende 'Den Haag' met Amsterdam niet om te gaan. En zó bleek dan dat het kabinet een onjuist beeld van de situatie had. Mensen wat was die erudiete, wijze en altijd gematigde Koets kwaad. Vóór zijn wethouderschap was Koets hoofdredacteur van Het Parool. Hij wist wat hij zei en was er zich van bewust dat deze oneliner tot regering en parlement zou doordringen, wat precies zijn bedoeling was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden