'Grote zorgen' over bezuinigingen Defensie

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje. Beeld anp
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje.Beeld anp

De militaire vakbond VBM maakt zich 'zeer grote zorgen' nu minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie dinsdag nieuwe bezuinigingen heeft aangekondigd. Het departement kampt met structurele tekorten oplopend tot 333 miljoen in 2018.

Hennis kondigde de bezuinigingen aan in een brief waarin zij de hoofdlijnen van haar toekomstvisie voor de krijgsmacht uiteen zet. Voorzitter Jean Debie van de VBM noemt de brief 'buitengewoon zorgwekkend voor het personeel'. Volgens hem kan 'er niets meer af' bij Defensie. Sinds 2003 heeft het leger al meer dan 24.000 functies geschrapt, aldus Debie.

Hij roept VVD-fractieleider Halbe Zijlstra op 'zijn woord gestand te doen' en verdere bezuinigen op het militaire apparaat niet toe te staan. Zijlstra deed in april een oproep voor een versterking van de defensie tijdens een partijbijeenkomst in Goes.

Onderdelen
De minister liet dinsdag weten dat de nieuwe bezuinigingen alle onderdelen zullen raken. Bij haar aantreden verklaarde ze nog wel te zullen bezuinigen, maar niet meer op de troepen. Dat kan ze nu niet meer volhouden. Ze wil dit jaar het personeel nog duidelijkheid geven over de gevolgen van alle besparingen.

De AFMP noemt de nieuwe bezuinigingen 'onverantwoord'. Volgens voorzitter Anne-Marie Snels moet de minister zo snel mogelijk duidelijk maken waar de klappen gaan vallen. Het personeel verkeert naar haar mening al veel te lang in onzekerheid.

Voorzitter Marc de Natris van vakbond GOV/MHB ziet voorlopig geen eind komen aan de onrust onder het defensiepersoneel. De nieuwe bezuinigingen zullen naast de staven ook de operationele eenheden treffen, aldus De Natris.

Defensie zit nog middenin een reorganisatie als gevolg van een bezuiniging van een miljard die onder Rutte I is doorgevoerd. Daardoor verliezen 6000 mensen hun baan. De onrust onder het personeel is daardoor groot. De komende tijd zal niet minder woelig worden, zei Hennis dinsdag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden