Grote zorgen om faculteit

door Lodewijk Dros

Het theologennetwerk IWFT is ’ernstig bezorgd’ over de koers van de nieuwe Katholieke Faculteit Theologie in Utrecht.

Dat schrijft het netwerk – opgericht in 1986, 300 leden – naar aanleiding van de screening van docenten in Utrecht. Bisschop Wim Eijk lette daarbij op de trouw van potentiële medewerkers aan de kerkelijke leer; daardoor sneuvelden enkele aanvragers van een nihil obstat-verklaring (’geen bezwaar’, de naam voor goedkeuring vanuit Rome).

Ook de afdeling vrouwenstudies kon geen genade vinden in de ogen van keurmeester bisschop Wim Eijk. Volgens de geestelijke zal er aan deze discipline wel aandacht worden besteed.

Maar, zei hoogleraar Anne-Marie Korte in Trouw, dat zal zo uitgekleed zijn dat het door het Vaticaan goedgekeurde studieaanbod aan onder anderen aanstaande priesters ’minder compleet’ wordt.

Die angst heeft het vrouwennetwerk IWTF ook. Voorzitter Angela Berlis, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, heeft het over een ’volstrekt geminimaliseerd’ vakgebied. Vrouwenstudies zal niet gegeven worden door Korte of door een van de twee andere vrouwen die het tot op heden doceerden. Berlis: „We vrezen dat de herstructurering een manier is om vrouwen- en genderstudies uit de systematische vakken van de rk theologie weg te halen en terug te brengen tot de marge van hulp- en steunvakken. We maken ons er zorgen over dat deze opleiding hierdoor de fundamenteel kritische inbreng van vrouwen- en genderstudies gaat ontberen.”

Priesters die opgeleid worden zonder dit vak, dreigen minder gevoelig te zijn voor ’gender-kwesties’, de rol die sekse speelt in de maatschappij. Berlis: „Mijn ervaring is dat studenten die kennismaken met vrouwenstudies, meer besef krijgen van hoe je over God praat, dat er in de traditie ook vrouwelijke kanten aan God zitten.”

Feministische theologie is een essentieel onderdeel van de godgeleerdheid, meent Berlis, dat je niet mag ’wegschuiven’ naar het vak ’religiestudies’, zoals nu het geval lijkt te zijn.

Berlis, zelf priester binnen de oud-katholieke kerk, denkt dat studenten aan de (rooms-) katholieke faculteit niet meer worden ’uitgedaagd’ door de inbreng van vrouwen. Ze vindt het nieuwe curriculum en de samenstelling van het docentencorps uitkomst van een ’betreurenswaardige ontwikkeling’, ook al omdat de Nederlandse theologische opleidingen een naam hebben hoog te houden in feministische theologie. „Nederland is nog steeds een gidsland.”

Het IWTF vermoedt dat de vrouwenstudies die Eijk voor ogen staan, niet meer om het lijf hebben dan een cursus ’hoe ga ik als priester met vrouwen om?’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden