Grote zorg om escalatie geweld Gaza

De begrafenis, zondag, van de een dag eerder in het Israëlische Ashkelon omgekomen Moshe Ami. Beeld Getty Images
De begrafenis, zondag, van de een dag eerder in het Israëlische Ashkelon omgekomen Moshe Ami.Beeld Getty Images

De Verenigde Naties hebben hun grote ongerustheid geuit over de escalatie van geweld in de Gazastrook op zaterdag en zondag. VN-chef Ban Ki-moon liet gisteren weten 'diep bezorgd' te zijn over de uitbarsting. De Midden-Oostengezant van de Verenigde Naties, de Nederlander Robert Serry, had de escalatie zaterdag al bestempeld als zorgwekkend.

Ban riep Israël op 'maximale terughoudendheid' te betrachten in de Gazastrook. Hij veroordeelde ook de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Hij deed dat na een van de gewelddadigste incidenten in maanden, waarbij tien Palestijnen en een Israëliër omkwamen.

Wapenfabriek
De gewelddadigheden begonnen zaterdag nadat een Israëlisch gevechtsvliegtuig een wapenfabriek in de Gazastrook had bestookt. Daarbij kwamen vijf leden om van de al-Quds Brigades, de gewapende tak van de beweging Islamitische Jihad.

Na de eerste Israëlische actie vuurden Palestijnse militanten tientallen raketten en mortiergranaten af op Israël, waarna meer luchtaanvallen volgden. In totaal kwamen zaterdag negen Palestijnse militanten om. In de Zuid-Israëlische plaats Ashkelon werd een Israëlische man gedood door Palestijns vuur.

Hervatting bestand
De Islamitische Jihad kondigde gisteren een hervatting van het bestand af dat de partijen in augustus stilzwijgend overeenkwamen, op voorwaarde dat Israël ook geen geweld meer zou gebruiken. Volgens een anonieme topman had Egypte bemiddeld bij de nieuwe wapenstilstand.

Enkele uren later kwam toch nog een tiende Palestijn om door een luchtaanval. Israëlische functionarissen meldden op hun beurt dat ook na het bestand nog projectielen in Israël landden.

Vrijlating
De aanvallen van zaterdag waren de eerste sinds de grote gevangenenruil onlangs tussen Palestijnen en Israël. Een correspondent van de BBC zei dat een verdere escalatie de vrijlating in gevaar kan brengen van 500 Palestijnse gevangenen die Israël nog niet heeft laten gaan. Bij de eerste 477 gevangenen die in ruil voor de Israëlische militair Gilad Shalit in vrijheid zijn gesteld, waren ook leden van de Islamitische Jihad, de groepering die betrokken was bij het geweld van zaterdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden