Grote wielerlanden zetten McQuaid mes op de keel

door John Graat

De internationale wielerunie UCI en voorzitter Pat McQuaid zijn in het conflict over de Pro Tour verder in het nauw gebracht door zes bonden uit de belangrijkste Europese wielerlanden.

Ruim een jaar na zijn aantreden dreigt de positie van de Ierse voorzitter Pat McQuaid van de UCI al onhoudbaar te worden. De voorzitters van de nationale bonden in Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk en Luxemburg hebben hem gisteren het mes op de keel gezet. Met een open brief eisen ze vóór de start van de Giro op 12 mei een oplossing voor het geëscaleerde conflict tussen de UCI en de organisatoren van de grote ronden, de Tour, de Giro en de Vuelta.

De formulering van de brief is zodanig dat deze bonden de zijde van het Franse ASO, het Italiaanse RCS en het Spaanse Unipublic hebben gekozen. Ze vinden dat het gekissebis over de vraag welke ploegen in welke wedstrijden nu wel of niet mogen starten voorbij moet zijn. „Het geeft niet langer pas om elkaar te wijzen op omstreden zaken in een reglement, om ongezonde maatregelen te nemen en tendentieuze persberichten te verspreiden.” De situatie is te urgent.

Met de brief krijgt het conflict tussen de UCI en de organisatoren nog een extra lading, waarbij zelfs de toekomst van de UCI in het geding is. Al veel langer was in deze landen weinig steun voor McQuaid en de Pro Tour. Die weerstand bracht de Ierse voorzitter van de UCI er begin januari toe om deze ’zuid-Europese’ landen van een ‘maffiacultuur’ te betichten. Ze zouden het niet zo nauw nemen met de regels, ook niet wat doping betreft. Die opmerking wekte veel woede.

De briefschrijvers spraken de UCI gisteren aan op zijn statutaire plicht om de banden tussen alle partijen in het wielrennen te bevorderen. „Hoe kan men ertegen zijn dat ploegen, renners en juryleden willen deelnemen aan een van de monumenten in de wielersport?’’

Pat McQuaid riep op 23 februari de twintig grootste wielerploegen op om niet van start te gaan in Parijs-Nice op 11 maart. Deze etappekoers wordt eveneens door ASO georganiseerd. ASO heeft zich afgewend van de UCI Pro Tour. De Pro Tour is een topcompetitie voor twintig topteams in de grootste wedstrijden.

De Franse bond had Parijs-Nice steun toegezegd. Volgens de brief van gisteren heeft McQuaid daarna gedreigd om in de toekomst geen WK’s meer toe te wijzen aan Frankrijk. Eerder deze week dreigde hij de teams al met ’zware sancties’ als ze toch Parijs-Nice gaan starten. Van de andere kant liet ASO-directeur Patrice Clerc doorschemeren dat hij zich niet meer verplicht voelt om ploegen voor de Tour uit te nodigen als ze juist níet naar Parijs-Nice komen.

Vandaag komen in Brussel de twintig Pro Tour-teams bij elkaar. Het is duidelijk dat eenheid ver te zoeken is maar niemand zegt te weten welke kant het opgaat. Alle teams hebben zich geconformeerd aan de Pro Tour en veel geld aan de UCI betaald voor de licentie. Die zou hen startrecht geven voor alle grote koersen, inclusief de Tour. De sponsors hebben daarvoor fors in de buidel getast.

Maar de organisatie van de Tour wil net als hun collega’s in Italië en Spanje meer zeggenschap over het eigen deelnemersveld. Unibet.com, dat in december van de UCI de twintigste licentie kreeg, is niet welkom in de Tour en de Vuelta. McQuaid reageert nu zo extreem fel omdat hij bang is voor de juridische en financiële gevolgen voor de UCI als het Pro Tour-etiket weinig waard blijkt te zijn.

Volgens de zes machtige wielerlanden hangt de UCI met de Pro Tour ’een concept aan waar niemand meer in gelooft’. En gezien het dreigement van ASO lijkt de kans groot dat de meeste teams gewoon Parijs-Nice gaan rijden. McQuaid zal dan moeten slikken, maar niet zonder onherstelbaar gezichtsverlies te hebben geleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden