Grote wateroverlast in Europa

Zandzakken | In Nederland, Duitsland en Frankrijk staan straten blank. In Limburg dreigen rivieren buiten hun oevers te treden.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Vandaag en in het weekeinde worden er opnieuw hoosbuien verwacht in Zuidoost-Nederland. En dat terwijl de situatie nu al zorgwekkend is, vooral in Zuid-Limburg. "We kunnen er eigenlijk geen bui meer bij hebben", zegt voorzitter Jan Schrijen van het crisisteam van het waterschap Roer en Overmaas.

Gisteren werd zijn waterschap opnieuw getroffen door overvloedige regenval. De waterniveaus van de rivieren de Worm en de Gulp stegen in een uur tijd met twee meter. Daarom werden bij Vaals en Slenaken zandzakken neergelegd. Of de rivieren buiten hun oevers zijn getreden, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

In de Duitse plaats Hamminkeln, vlak over de grens bij Zevenaar, dreigde gisteravond een dijk door te breken. Ook Boxmeer in Noord-Brabant werd gisteren zwaar getroffen: straten stonden blank en winkels moesten de deuren sluiten. Snelwegen rond de gemeente werden afgezet. Andere wegen waren eerder op de dag al afgesloten, omdat ze blank stonden, of omdat ze vol lagen met modder, stenen, takken en zand. Donderdagochtend spoelde op de A74 bij Venlo richting Duitsland een talud weg door de stortbuien. Normaal absorbeert het talud regenwater, maar nu viel er zoveel dat de grond ging schuiven.

Door de regenbuien, die al de hele week aanhouden, kan ook de bodem in Limburg niet meer water opnemen. Alle buffers om overtollig water op een gecontroleerde manier af te voeren in het gebied, zitten overvol. Ruud van Heel, die ook deel uitmaakt van het crisisteam: "In Zuid-Limburg wordt veel water opgenomen in de heuvels. De hellingen zitten vol, nu komt al dat water omlaag en dat stroomt de rivieren in."

Voor het waterschap is het elke avond de vraag waar de buien precies gaan vallen. De afgelopen dagen waren de lokale verschillen enorm. Zo viel woensdag bij Roermond 73 millimeter regen in zeven uur tijd. Gisteren viel de regenval daar mee, maar werd het zuiden weer stevig getroffen. Maar buiten de Worm en de Gulp daalde het waterniveau in de Limburgse rivieren gisteren na de stortbuien weer.

Omdat vanavond en morgen ook flinke buien verwacht worden, houdt het crisisteam in Limburg duizenden zandzakken en een flink aantal pompen paraat. Ook de brandweer staat klaar. Jan Schrijen: "Het is altijd hopen dat je ergens op tijd bent."

undefined

Water uit Duitsland

Behalve veel water uit de lucht komt er een berg water aan via de rivieren uit Duitsland. Gisteravond bereikte de Rijn bij Lobith met 13,70 boven NAP de hoogste stand. Volgens Rijkswaterstaat is dat peil op zondag al 55 centimeter gedaald.

De hoge waterstand is voor deze tijd van het jaar bijzonder. Als voorzorgsmaatregel zijn de uiterwaarden langs de Rijn, Waal en IJssel ontruimd. In Tiel sloot de gemeente woensdag de Waalkade. Op verschillende plekken zijn voetveren en pontjes uit de vaart genomen. Ook opende Rijkswaterstaat bij Driel, Amerongen en Hagestein de stuwen om het rivierwater sneller te laten wegstromen.

De veiligheid van het omliggende land is op geen moment in gevaar geweest, zegt Hans Brouwer, rivierdeskundige bij het project Ruimte voor de Rivier. De hoeveelheid water die uit Duitsland komt door de blijvende regenval is wel bijzonder, erkent hij. Meestal zijn die pieken te zien in het najaar. Het is volgens hem terecht dat de uiterwaarden zijn ontruimd.

"Er komt nu 4400 kuub water per seconde bij Lobith het land binnen", zegt Brouwer. "De veiligheid komt echter pas in het geding als dat 16.000 kuub wordt. Dat is toch een heel slokje meer. We zijn dus bepaald niet in paniek."

Het is zelfs zo dat de huidige hoeveelheid water nauwelijks een test is voor het project Ruimte voor de Rivier. In recente jaren zijn daarbij op 34 plekken langs de Rijn, IJssel, Waal, Nederrijn en Lek maatregelen genomen om in geval van hoog water de waterstand te verlagen.

Vandaag 5 Meer nieuws

undefined

In het kort

In Limburg is de situatie nu al zorgwekkend, en er wordt meer regen verwacht

In Duitsland dreigt nabij Zevenaar een dijk door te breken

De uiterwaarden langs de Rijn, Waal en IJssel zijn uit voorzorg ontruimd

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden