'Grote vier' in halve finale

Bij de MK viertallen deed zich een unieke situatie voor: de vier halvefinalisten worden gevormd door de vier grote steden. Afgelopen weekend sloot De Lombard (Rotterdam) de voorronde met 372 WP winnend af, net voor Modalfa (Amsterdam) met 368 WP. Viva (Den Haag) was ook nog lang verwikkeld in de strijd om de eerste plek, maar werd uiteindelijk derde (met 361 WP). Voor een grote verrassing zorgde Star (Utrecht), dat met de billen dichtgeknepen op de vierde plaats eindigde (346 WP, 2 WP voor Nijmegen, dat met 344 WP vijfde werd). Daarmee pleegden de Utrechters dezelfde coup als vorig seizoen.

De grootste verrassing was eigenlijk dat 't Onstein voor het tweede achtereenvolgende jaar geen vuist kon maken. Zo bont als vorig jaar (toen degradeerden Verhees-Jansma zelfs) maakten Jansma-Verhees, Van Cleeff-Kroes en Bomhof-Van der Neut het deze keer niet; ze werden met 340 WP teleurstellend zesde, terwijl ze nota bene vrijwel de hele voorronde in de topvier stonden. De teleurstelling zal ook bij Continental groot geweest zijn, want ze degradeerden op een halve WP! Het Groningse EGBC (297 WP) mag nu volgend jaar weer terugkomen in de MK, net als Pegasus (315 WP) en Crash (323 WP). Met Continental (296,5 WP) degraderen ook HOK (288 WP) en Sittard (278 WP).

'Ajax-Feyenoord' wordt nog even bewaard voor de finale. De nummer één van de voorronde heeft het recht om een van de drie andere halvefinalisten te kiezen. De Lombard koos Star, vooral door de 26 imp's carry-over die De Lombard meeneemt (het verschil tussen beide teams in WP van de eindstand van de voorronde wordt in imp's meegenomen als carry-over). De andere halve finale wordt dus Modalfa-Viva, waarin Modalfa begint met 7 imp's carry-over.

Er waren heel wat interessante (bied)problemen, het afgelopen weekend in de MK. Neem nu deze westhand:

A10632 V107 - AHB109

Hoe zou u het aanpakken als uw partner 1SA geopend zou hebben? Hoe gaat u onderzoeken of het 4, 6, 7, 6, 7 moet zijn?

Het spel lag als volgt (zie diagram 1).

Voor de liefhebbers de volgende aardige serie, waarbij west de zaak volledig onder controle houdt:

West Noord Oost Zuid

- - 1SA pas

2 1) pas 3 2) pas

3 3) pas 3 4) pas

4 5) pas 4 6) pas

5 7) pas 5 8) pas

5SA 9) pas 6 10) pas

6 pas pas pas

De verklaring:

1) Transfer.

2) Oost 'breekt' de transfer; dit geeft een maximum aan met een vierkaart schoppen mee en een vier kaart ruiten.

3) West biedt nu 3 om oost te verplichten 3 te bieden.

4) 100% verplicht.

5) Controle in klaveren, slempoging, schoppen is troef.

6) Controle in ruiten.

7) Controle in ruiten, vraagt om hartencontrole.

8) Controle in harten.

9) Josephine; een groot slem poging, vraagt naar de troefkwaliteit.

10) 6 geeft precies één tophonneur (aas of heer) (6 = geen A,H,V; 6 = V; 6 = A/H; 6 = A/H met extra lengte).

Wat opvalt is dat west helemaal geen azen heeft gevraagd. Dit zou ook niet zo handig zijn geweest met een renonce, want als oost H in plaats van de aas gehad zou hebben en B in plaats van V is het een dijk van een 7, terwijl je daar dan niet met zekerheid achter kan komen. Immers, 4SA vraagt naar het aantal azen/sleutels, maar dan weet je nog niet welke dat zijn!

Nog zo'n lastig biedprobleem. Je hebt als west de volgende hand:

VB64 10 964 AHB74

En de bieding gaat (noord gever, allen kwetsbaar):

West Noord Oost Zuid

- 2 1) dbl 2) 3 3)

???

1) Multi (zwak in /)

2) Goede hand (15+)

3) Converteerbaar

Wat zou u geboden hebben met de westhand? Gelukkig hadden OW een leuke afspraak. West kon doublet zeggen. Dat heeft een bijzondere betekenis. Het is two-way, met andere woorden: als noord past op 3, heeft noord de hartenkleur en dus is het doublet voor de schoppen; als noord converteert naar 3, heeft noord de schoppenkleur en dus is doublet voor de harten!

In dit geval liep het wel bijzonder goed voor OW (zie diagram 2). Noord paste en ook oost liet het doublet ongemoeid! Met AH96 tegen wilde oost wel 3 gedoubleerd tegenspelen. West kwam uit met H en speelde 10 na, een prettig gezicht voor oost. Hij nam de boer met de heer, nam een hoge schoppen mee en speelde H na voor de aas van de leider. Die speelde ruiten naar de boer, klaveren getroefd en V (in dummy klaveren weg), getroefd door oost. Hierna maakte west nog A en oost H9, drie down en 800 voor OW. Daar kwam nog eens 300 bij toen OW aan de andere tafel in 4 drie down waren gegaan!

Tot slot deze hilarische 3SA (zie diagram 3).

Na een 1SA-opening van oost, moest zuid starten tegen 3SA. Hij kwam uit met een kleine harten. De leider legde de boer, speelde klaveren naar de boer en schakelde over op de ruiten, 3SA contract. Aan de andere tafel ook 3SA, ook een kleine harten uitkomst, maar hier legde de leider B niet en ging vervolgens vijf down! Dat zie je niet vaak, twee keer hetzelfde contract, twee keer dezelfde uitkomst en een verschil in resultaat van vijf slagen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden