Grote verhuisoperatie van olifanten Ivoorkust

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In Ivoorkust begint vandaag een grootse en bijzondere operatie om 14 olifanten te verplaatsen naar een veiliger plek. De dieren uit drie families zijn als gevolg van een gewapend conflict onbedoeld vlak bij de stad Daloa terechtgekomen, waar ze voor overlast en gevaar voor de bewoners zorgen en zelf ook gevaar lopen.

De regering van Ivoorkust heeft de hulp ingeroepen van de dierenorganisatie IFAW om de zeldzame bosolifanten te vangen en te verplaatsen naar het Azagny nationaal park, ruim 400 kilometer verderop. Bij de verhuizing zijn enkele tientallen mensen betrokken, meldt IFAW.

De dieren leven tussen dichtbegroeid struikgewas en moeten eerst naar een open plek worden gedreven. Daar worden ze vervolgens verdoofd en op een speciale vrachtwagen getild. Zondag worden eerst de onverharde toegangswegen begaanbaar gemaakt om er met groot transportmaterieel over te kunnen rijden. Mogelijk worden de schuwe beesten nog dezelfde dag bijeengedreven. De hele operatie duurt een week en is 18 maanden voorbereid.

Nadat ze met de vrachtwagens zijn weggereden, moeten de dieren eerst bijkomen en drinken voordat ze in speciale transportcontainers verder naar het nationaal park worden vervoerd. In het Afrikaanse land leven naar schatting nog 2000 bosolifanten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden