Grote toeloop verwacht voor nieuwe prenatale test

syndroom-test | Hij is minder belastend, de uitkomst is erg betrouwbaar en vrouwen lopen minder risico op een miskraam dan bij de nu gebruikte combinatietest.

Iedere zwangere die dat wil, kan vanaf maandag de niet-invasieve prenatale test (Nipt) doen, die laat zien of haar kind mogelijk het downsyndroom heeft. En heel veel zwangeren zullen dat willen, verwachten ziekenhuizen en verloskundigen.


Op Prinsjesdag besloot het kabinet dat de Nipt niet langer moest zijn voorbehouden aan vrouwen met een verhoogd risico op een kind met het downsyndroom of het minder bekende edwards- of patausyndroom. Voor de invoering trok het slechts zes maanden uit, waardoor nog niet het hele land er klaar voor is.


De Nipt is veel nauwkeuriger dan de bestaande combinatietest. Een derde van de Nederlandse zwangeren kiest nu voor die combinatie van een bloedtest en een echo. Maar de combinatietest zeeft zo grof, dat veruit de meeste vrouwen die een afwijkende uitslag krijgen, na een vlokkentest of vruchtwaterpunctie toch geen kind blijken te dragen met een van de drie chromosoomafwijkingen. Die vrouwen maken zich onnodig zorgen en lopen onnodig risico, omdat de vlokkentest of een punctie de kans op een miskraam vergroot.


De Nipt is een DNA-test, waarvoor de moeder bloed afgeeft. Ook die biedt geen 100 procent zekerheid, maar driekwart van de vrouwen die een afwijkende uitslag krijgen, heeft daadwerkelijk een baby met down of de andere syndromen. En niet alleen levert de Nipt minder vaak loos alarm op, het komt bij deze test ook minder vaak voor dat foetussen die wel een afwijking hebben niet ontdekt worden. De combinatietest ontdekt er 85 van de 100, de Nipt 96.


De zwangere betaalt voor de Nipt een eigen bijdrage van 175 euro, slechts 7 euro meer dan de combinatietest. Daarom verwachten de drie academische ziekenhuizen die de invoering coördineren dat veel zwangeren vanaf maandag voor de Nipt kiezen. De drie voorzien bovendien dat vrouwen die zich voorheen niet lieten testen, omdat ze de combinatietest te onbetrouwbaar vonden, wel voor de Nipt zullen kiezen.


Nu analyseren de laboratoria van het Amsterdamse VUmc, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC+ in Maastricht nog zo'n tien Nipt-bloedmonsters per dag. Ze verwachten er vanaf 3 april dagelijks 360.


De vraag is of het werkelijk volgende week al storm loopt, want in sommige delen van het land zijn er nog nauwelijks prikposten gecertificeerd om bloed voor de Nipt af te nemen. In heel Amsterdam waren het er gisteren vier, in Friesland en Flevoland ieder één en Groningen en Drenthe nog geen enkele.


Dat probleem is bekend, zegt een woordvoerder van het VUmc. Uitbreiding van het aantal prikposten staat bovenaan de prioriteitenlijst: "Er komen ieder uur posten bij."


Prinsjesdag is nog maar een half jaar geleden, zegt hij, dus hebben partijen zich in hoog tempo moeten voorbereiden op de Nipt-voor-iedere-zwangere. Om er bloed voor af te nemen hebben prikposten een speciaal certificaat nodig en dat hebben ze nog niet allemaal. Hij voorziet dat het probleem 'eerder in weken dan in maanden' is opgelost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden