Grote titel obsessie voor ’nét-niet-generatie’

Met het missen van de halve finales is het WK in Duitsland voor de Nederlandse hockeyploeg op een fiasco uitgelopen. Een grote titel dreigt een obsessie te worden voor de ’nét-niet-generatie’.

Ze waren het er roerend over eens. „Dit zouden wij zo nooit kunnen.” Zuiver op het resultaat spelen, zoals Duitsland en Korea woensdag deden, past niet in de Nederlandse sportcultuur, vonden de verbitterde hockeyers. Ongewild gaven ze daarmee aan waar een deel van de schoen wringt. Oranje wil altijd óók attractief spelen en daar is in het moderne hockey hoe langer hoe minder ruimte voor. Nihilistisch spel blijkt lonend op het WK, waar Nederland nu al kansloos is voor de hoofdprijs.

Het toernooi in Mönchengladbach gaat daardoor als een mislukking de boeken in. Sinds de Olympische Spelen van 2000 is Nederland alle grote titels kwijtgeraakt. Drie keer werd wel de Champions Trophy gewonnen, maar dat evenement is stilaan gedegradeerd tot een veredeld oefentoernooi. Zeker dit jaar was dat het geval, in Terrassa, waar Nederland won. Grote kampioenschappen dreigen een obsessie te worden voor een ’nét niet generatie’. Daar horen de oudgedienden als De Nooijer, Delmee en Vogels niet bij – voor hun teamgenoten geldt het des te meer.

Eigenlijk is dit team al sinds 2000 in opbouw, zei Taeke Taekema tijdens dit toernooi. In de eerste jaren na Sydney haakten vele kanonnen van weleer af, onder wie ijzervreters als Jacques Brinkman, Ronald Jansen, een virtuoos als Stephan Veen en gelauwerde spelers als Geeris, Jazet en Lomans. In hun gouden periode verliepen toernooien eveneens vaak niet vlekkeloos maar werden er uiteindelijk wel prijzen gepakt. Aan dat killersinstinct ontbreekt het nu.

Op het eerste gezicht mankeert er niets aan de selectie. Het is een mix van talent en ervaring. Er is genoeg individuele klasse en fysieke kracht aanwezig maar op de achteraf beslissende momenten was de ploeg op dit WK onvoldoende bij de les. Nederland kwam pas op stoom toen het zwaard van Damokles al dreigend bungelde. Pas in het vierde duel met Engeland kwamen de oerdriften naar boven die er vanaf de eerste wedstrijd tegen Korea hadden moeten zijn.

Kosten noch moeite werden sinds de aanstelling van dé succescoach uit de jaren negentig, Roelant Oltmans, gespaard om dit team de achterstand op vooral Australië en Spanje goed te laten maken. Henk Kraaijenhof werd aangetrokken als conditietrainer, Bouke de Boer moest als mentale begeleider het groepsproces bewaken. Het leek deze zomer tot het gewenste spel én resultaat te leiden. Dat het belangrijkste toernooi toch een afgang werd maakt het allemaal des te schrijnender.

Nu ligt de vraag voor of Oltmans moet aanblijven. Zelf wil de perfectionist uit Oegstgeest graag tot de Spelen van 2008 in Peking op zijn post blijven. Oltmans is ook technisch directeur van de bond. Jan Albers, sinds komende maand nieuwe voorzitter, gaf al vroeg te kennen dat hij de dubbelfunctie ongelukkig vindt. Na dit WK staat er een evaluatie gepland. Ook in het hockey worden coaches, zoals Joost Bellaart, afgerekend op resultaten. Maar Oltmans heeft veel krediet – als persoon, strateeg en coach – óók bij de spelers. Zij waren het vooral die faalden.

Er waren in Mönchengladbach gerechtvaardigde mitsen en maren aan te voeren. Het ongelukkige speelschema, de dubieuze arbitrage en de bal op de paal tegen Duitsland, het geluk dat de concurrentie in andere groepsduels wel aan hun zijde had.

Maar feit is dat Taekema als strafcornerspecialist te laat zijn vertrouwde niveau haalde. Hij moest te lang wennen aan het stroeve kunstgras. Dat mogen hij en zijn begeleiding zich wel degelijk aanrekenen. Daar komt bij dat het spel over de hele linie te weinig consistent was, vooral defensief. Individuele fouten werden duur betaald. Het minder getalenteerde maar oerdegelijke Duitsland liet domweg minder steken vallen.

Nederland, een potentiële wereldkampioen, was in Mönchengladbach op cruciale momenten niet uitgekookt, stabiel, schotvaardig, koelbloedig en alert genoeg. Het leidde tot de knulligste uitschakeling in twintig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden