Grote strop dreigt voor Nederlandse eierboeren

Nederlandse eieren Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss
Nederlandse eierenBeeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

De crisis rond de fipronil-eieren kan stevige gevolgen gaan hebben voor de pluimveesector. Duitse supermarktketens beperken de verkoop van Nederlandse eieren.

Tegelijkertijd kondigde het Nederlandse ministerie van Economische Zaken aan dat eierboeren niet op compensatie uit Den Haag hoeven te rekenen. De regering ziet het fipronil-schandaal als een regulier bedrijfsrisico.

De Duitse supermarktketens REWE en Penny besloten vandaag om geen Nederlandse eieren meer te verkopen als gevolg van mogelijke fipronil-besmetting. Aldi en Lidl, twee andere grote ketens, hebben zich daarbij deels aangesloten, meldt Der Spiegel. Zij doen alle verdachte bedrijven uit Nederland in de ban. Nederland exporteert jaarlijks voor zeker 350 miljoen euro aan eieren naar Duitsland.

De crisis lijkt zich uit te breiden naar Duitse pluimveebedrijven. Ook daar wordt fipronil gebruikt en de verdenking bestaat dat het middel ook daar in eieren terecht is gekomen. De Duitse supermarktketens zijn daarom gestopt met het inkopen van eieren van bedrijven waar fipronil wordt gebruikt.

Geschrokken

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is geschrokken van de ontstane situatie, zei voorzitter Hennie de Haan eerder vandaag. "Als andere retailers het voorbeeld van REWE volgen, dan is de ramp niet te overzien.''

Lees verder: Commentaar - Overheid faalt in gifeicrisis

Duitsland is voor Nederlandse eieren verreweg de belangrijkste exportmarkt. "Als dit tijdelijk is, valt het nog wel op te vangen, maar als het langer duurt dan gaat de hele Nederlandse legsector, inclusief handelaren, failliet. Je vindt niet zomaar een afzetmarkt voor 4,5 miljard eieren per jaar.''

Volgens De Haan kunnen sommige bedrijven al drie weken geen eieren leveren en zijn zij dus ook niet betaald. Daar zijn grote bedrijven bij, die meer dan een ton per week verdienen, maar ook kleinere bedrijven.

Schaal van de problemen

Wat de pluimveehouders vooral steekt is dat er weinig aandacht is voor de geringe omvang van de besmetting. Maximaal is die er bij zo'n 180 bedrijven, zo'n 20 procent van de sector. "De rest van de bedrijven is schoon'', geeft vakbondsvoorzitter De Haan aan. Sowieso zijn er volgens haar sinds 22 juli geen verse eieren meer van mogelijk besmette bedrijven op de markt gekomen.

"We hebben nu behoefte aan crisismanagement, want het lijkt erop dat de NVWA de gevolgen van haar uitspraken niet kan overzien. De nuance moet terug worden gebracht in de discussie.'' De Duitse ophef over Nederlandse eieren wijt De Haan aan de uitspraken van de tweede man van de NVWA Freek van Zoeren dinsdagavond in Nieuwsuur.

Hij raadde consumenten voorlopig af eieren te eten. "Toen zijn ze in Duitsland pas wakker geworden. Ze zijn daar heel gevoelig voor hiërarchie.''

Lees ook:

Temidden van de Nederlandse verwarring, zwijgen de Belgen over fipronil

De eierverwarring is compleet

Je zult maar kippenboer zijn - column Phaedra Werkhoven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden