Grote steun voor historische fusie

De fusie van beursbedrijf Euronext met de New York Stock Exchange (NYSE) is vrijwel rond. Een overweldigende meerderheid van de aandeelhouders Euronext gaf gisteren zijn zegen aan de eerste transatlantische beurs.

Toen gisteren om kwart over een in het Amsterdamse Okura hotel de uitslag van de stemming onder de aandeelhouders op het bord verscheen, was er nauwelijks enig besef in de zaal dat hier sprake was van een historische gebeurtenis.

Een wat lauw applausje markeerde het moment. De uitslag (98,18 procent voor de fusie) was verwacht, kan de verklaring daarvoor zijn. Afscheid nemen van Euronext kost blijkbaar weinig moeite.

Het zes jaar oude fusiebedrijf, met de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, heeft blijkbaar onvoldoende de tijd gehad om als zelfstandig bedrijf een identiteit op te bouwen. Op de beurs lieten de beleggers ook weten achter de fusie te staan, het aandeel Euronext maakte een kleine winstsprong.

Het aantal tegenstemmers (1,82 procent) was iets lager dan aanvankelijk werd verwacht. Vooral grote Franse banken, maar ook de Duitse en Franse regering, hadden laten blijken meer te voelen voor een grote pan-europese beurs als alternatief voor een overgave aan de NYSE (opgericht in 1792).

Maar op de aandeelhoudersvergadering was van dit pro-Europese sentiment niets meer te merken. Na het staken van de onderhandelingen met Deutsche Börse leken de niet-enthousiaste aandeelhouders eieren voor hun geld te kiezen. De vergadering van gisteren moet dan ook gezien worden als een, wellicht tijdelijk, afscheid van de gedachte aan een Europese beurs.

Wat lonkt is volgens Euronext-topman Jean-François Théodore een internationaal handelsplatform dat iedereen tevreden zal stellen: de beursgenoteerde bedrijven, de beleggers en de aandeelhouders van NYSE-Euronext. In drie jaar tijd wordt een synergie geboekt van krap 300 miljoen euro en de kosten van de handel kunnen met 10 tot 15 procent omlaag.

Het fusiebedrijf heeft zo ongeveer de bulk van de aandelen van alle topbedrijven in de wereld in de etalage liggen. Er is sprake van een sterke diversiteit in het aanbod van de effecten en dan is er ook een mooie regionale spreiding.

En, niet onbelangrijk, het nieuwe fusiebedrijf is een sterke partner in een beurswereld waarin iedereen op zoek is naar fusies en overnames. Met een marktkapitalisatie (de waarde van de genoteerde aandelen) van 29,1 miljard euro is de transatlantische beurs de onbetwiste nummer een.

Maandag gaf minister Zalm (Financiën) al zijn goedkeuring aan de fusie. Hij vroeg daarbij wel de garantie dat de strikte Amerikaanse wetten en regels niet voor bedrijven met alleen een Europese notering gaan gelden. Daarnaast moet de Nederlandse tak van Euronext zorg blijven dragen voor de beurzen in Nederland.

NYSE en Euronext hebben afgesproken dat een onafhankelijke Nederlandse stichting, met daarin vermoedelijk een Nederlander, een Fransman en een Amerikaan, zal waken over al te veel Amerikaanse invloed op de regels. Het nieuwe bedrijf kent overigens ook een bestuur dat op basis van gelijkwaardigheid is samengesteld. Aanvankelijk was het plan twaalf Amerikanen tegen tien Europeanen aan te stellen, nu leveren beide continenten elk elf bestuurders.

Niets lijkt de fusie nog in de weg te staan. De aandeelhouders van de NYSE gaan vandaag akkoord en een veto van Zalm is na zijn eerdere goedkeuring niet te verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden