Grote steden willen zware beroepen extra belonen

Leerlingen op het Albeda College in Rotterdam. Beeld Archieffoto ANP
Leerlingen op het Albeda College in Rotterdam.Beeld Archieffoto ANP

Leraren die bereid zijn om in Rotterdam 'moeilijke vakken' als wis- of natuurkunde te komen geven, krijgen van de gemeente een eenmalige welkomstpremie van 5000 euro. De grote steden hebben moeite om voldoende mensen te vinden voor banen met een gemiddeld inkomen die als zwaar te boek staan. Daarom wil Amsterdam met hogere beloningen meer leraren, agenten en verplegers aantrekken.

Niels Markus

Die werken vaak liever niet in de stad, omdat het werk daar zwaarder is. Agenten treffen meer criminaliteit, verplegers meer psychische problemen, en ook leraren hebben het zwaarder, zegt de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA). "Orde houden is een stuk moeilijker. Het is heel hard werken."

Rotterdam begint daarom een 'aanvullende leraren-cao' om meer en betere docenten aan te trekken. Dat is geen echte cao, maar een gemeentelijke aanvulling op de landelijk afgesproken lerarenlonen. Het aantal bevoegde docenten in de stad ligt lager dan in de rest van het land. Met name in vakken als scheikunde, natuurkunde, en Duits en biologie in de bovenbouw komt Rotterdam goede leraren tekort. Daarom ontvangen zij, bij een vaste aanstelling voor één van deze vakken, een eenmalige bonus.

Daarnaast krijgen alle Rotterdamse docenten en pedagogisch medewerkers de Rotterdampas, een stedelijke kaart die korting geeft op onder meer musea. Ook helpt de gemeente ambitieuze leraren een speciale 'excellentie leergang' te volgen, te vergelijken met een masteropleiding.

"In de stad is orde houden een stuk moeilijker", zegt wethouder Hugo de Jonge.Beeld anp

Verplegers en agenten
Rotterdam heeft op dit moment geen plannen om ook personeel uit andere beroepsgroepen met financiele voordelen naar de stad te trekken.

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) heeft die wel. Naast leraren wil hij ook verplegers en agenten extra belonen. Dat geld zal echter niet vanuit de gemeente komen; Van der Burg deed vrijdag in Het Parool een oproep aan werkgevers en vakbonden om in de cao's een 'grotestedenbonus' op te nemen. In het verleden kregen leraren, verplegers en agenten in de hoofdstad al voorrang bij het vinden van een huurwoning, maar die voorkeurspositie werd in 2012 geschrapt.

Grotestedenbonus
Onderwijsbond AOb vindt al langer dat leraren, zeker in de grote steden, meer loon moeten krijgen, zegt een woordvoerster. "Het is mooi dat de steden dat ook inzien. Daar wordt het onderwijs alleen maar aantrekkelijker van."

Maar het is niet mogelijk om, zoals Amsterdam wil, een grotestedenbonus op te nemen in de cao, zegt de woordvoerster van de bond. "Cao's worden collectief gesloten. Bovendien kunnen wij moeilijk bepalen waar het werk zwaarder is. Steden moeten zelf zorgen dat zij aantrekkelijker worden voor leraren."

De gemeente Den Haag had in het verleden plannen om werkloze leraren uit krimpgebieden naar de stad te trekken met een eenmalige bonus. Maar dat financiële voordeel zou niet opwegen tegen de levenskosten in de grote stad, zegt een woordvoerder. Ook Utrecht heeft op dit moment geen plannen om werknemers te trekken met financiële voordelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden