Grote steden: Prostitutiewet deels invoeren

Burgemeesters vragen Opstelten om controversiële voorstellen te parkeren

Zeven grote en middelgrote steden willen dat cruciale onderdelen van een nieuwe prostitutiewet snel worden ingevoerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor verhoging van de minimumleeftijd van prostituees naar 21 jaar, een landelijke vergunningplicht voor seksbedrijven en een landelijk register voor geweigerde en afgegeven vergunningen.

De nieuwe prostitutiewet dreigt vertraging op te lopen, omdat sommige onderdelen ervan omstreden zijn. Maar de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Den Bosch en Alkmaar schrijven in een brief aan minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid, justitie) dat voor belangrijke delen van de wet al wel politieke draagvlak is. Invoering van die onderdelen is alvast nodig, zeggen zij, omdat ze nu nog landelijke kaders missen om bijvoorbeeld mensenhandel effectief te kunnen bestrijden.

"Zonder een landelijk kader lopen we als gemeenten tegen juridische en geografische grenzen aan", schrijft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in de brief. "De aanpak van de mobiele escortbranche bijvoorbeeld, vraagt om landelijke regels. Een landelijk register voor geweigerde en ingetrokken vergunningen kunnen gemeenten niet gezamenlijk aanleggen." De steden willen dat het kabinet de controversiële onderdelen parkeert, totdat daar oplossingen voor zijn.

Controversieel in de nieuwe wet zijn vooral de registratieplicht voor prostituees, de strafbaarstelling van klanten die niet-geregistreerde prostituees bezoeken, en de optie voor gemeenten om te bepalen dat geen enkele seksinrichting binnen de gemeentegrenzen mag bestaan. De registratieplicht is politiek het meest bediscussieerd. Zo schrapte de Tweede Kamer al de zogeheten 'peespas' - een pas waarmee de prostituee aan klanten kan tonen dat ze officieel geregistreerd staat. Ook over andere opties voor registratie van prostituees en mogelijkheden voor klanten om de registratie te controleren, bijvoorbeeld via een landelijk telefoonnummer en registratiecodes, bestaat nog geen overeenstemming.

De 'nul-optie' voor gemeenten was ook een lastig punt. Vooral christelijke gemeenten die geen enkele vorm van prostitutie in hun stad of dorp willen, zouden daar gebruik van kunnen maken. Omliggende gemeenten die wel sekswerk toelaten, zouden daardoor echter te maken kunnen krijgen met extra prostitutie, het zogeheten 'waterbed-effect'.

Het wetsvoorstel lag ter behandeling in de Eerste Kamer, maar die heeft het naar Opstelten teruggestuurd. Een meerderheid in de senaat wil een nieuw voorstel waarin de controversiële onderdelen beter worden uitgewerkt. Volgens de burgemeesters van de zeven steden kost dat onnodig veel tijd en energie, terwijl er voor het grootste deel van het wetsvoorstel wel een politieke meerderheid is te vinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden