Grote steden maken afspraken om thuiszittende jongeren naar school te krijgen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De vier grote steden hebben voor het eerst concrete afspraken gemaakt met de scholen om het aantal kinderen en jongeren dat niet naar school gaat terug te dringen.

Redactie

De afspraken moeten ertoe leiden dat in 2020 geen leerling in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meer thuis zit. Nu krijgen nog zo'n 8000 leerplichtige jongeren geen onderwijs.

De gemeenten, het kabinet en de scholen spraken vorig jaar af een eind te maken aan het verschijnsel van deze zogenoemde thuiszitter. De grote steden willen dat doel bereiken door beter samen te werken met de ouders, de scholen en de jeugdzorg. Ze willen dat de leerplichtambtenaar de gegevens van een leerling die verzuimt eenvoudiger kan delen met onder andere de scholen en jeugdzorg.

Scholen krijgen bovendien een stem in het besluit om een leerling vrij te stellen van de leerplicht. Te veel kinderen en jongeren die geen passend onderwijs kunnen vinden, doen nu een beroep op deze noodgreep, vinden zo ongeveer alle betrokkenen. De grote steden willen in 2020 10 procent van deze ontheffingen minder tellen.

Geen passende plek

Duizenden kinderen met problemen zitten thuis omdat ze geen passende plek in het onderwijs kunnen vinden. Elke gemeente moet iemand aanwijzen die de scholen kan opdragen een leerling die tussen wal en schip dreigt te vallen aan te nemen, spraken de gemeenten vorig jaar af met het kabinet en de scholen. Nog niet alle gemeenten hebben dat geregeld.

De grote steden gaan ook met de scholen overleggen over het geld dat ze uittrekken voor jeugdzorg. Dat is belangrijk voor thuiszitters. Vaak is zowel het onderwijs als jeugdzorg nodig om een passende onderwijsplek voor hen in te richten.

Trouw ging vorig jaar op reportage op een school die zich specialiseert in het opvangen van kinderen die elders vastlopen, De Lans in Brummen. "De meeste scholen zijn bezig met kopieën maken: jij bent havist, jij gaat dokter worden, jij schoonmaker", vertelde directeur Vincent van Dam. "Als je nergens in past, heb je een probleem, dan word je uitgepoept. Voor ons is het gesneden koek om voor leerlingen te zorgen die een beetje anders zijn. Als de ene weg niet werkt, zal er wel een andere zijn."

Lees hier de hele reportage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden