Grote stadsprojecten dreigen te mislukken

Op het Spuiplein in Den Haag, waar een groot cultuurpaleis moet verrijzen, vermaken vader en zoon zich. Beeld Werry Crone
Op het Spuiplein in Den Haag, waar een groot cultuurpaleis moet verrijzen, vermaken vader en zoon zich.Beeld Werry Crone

Twee grote miljoenen kostende stadsprojecten, de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion in Rotterdam en een nieuw cultuurpaleis in Den Haag, dreigen op dramatische wijze te mislukken. De gemeentebesturen slagen er vooralsnog niet in gemeenteraden en bevolking te overtuigen van nut en noodzaak van deze megaprojecten in tijden van economische crisis.

Cees van der Laan

Op zichzelf is het toeval dat de besluitvorming voor de bouw van een nieuw stadion in Rotterdam en het Haagse Spuiforum zich gelijktijdig afspeelt. Toch zijn er ook overeenkomsten. Beide projecten staan onder de bevolking ter discussie vanwege de kosten en de risico's.

Voor het stadion moet de gemeente Rotterdam zich garant stellen voor een lening van 165 miljoen, in Den Haag wil het college 181 miljoen uittrekken voor een multifunctioneel cultuurcentrum. In beide gemeenten hebben politici en bewoners ook moeite met de sloop van respectievelijk de oude met sentiment omgeven Kuip en twee nog niet zo oude muziekzalen op het Spuiplein, terwijl fors bezuinigd moet worden.

Wethouders in beide gemeenten vinden weinig gehoor voor hun argumenten dat deze investeringen noodzakelijk zijn 'voor de toekomst van sport en stad'. Tegenstanders lijken harder de trom te kunnen roeren dan de voorstanders. Ook in lokale media.

Opvallend, dat juist in deze steden zoveel verzet is. Rotterdam en Den Haag hebben, samen met private partijen, in de afgelopen dertig jaar met veel succes miljarden geïnvesteerd om de steden te revitaliseren.

Van deze gemeentebesturen mag verwacht worden dat zij in staat zijn politiek en stadsbevolking te overtuigen. Toch lijkt de twijfel te zijn toegeslagen. Angst om kiezers een jaar voor de raadsverkiezingen al te veel tegen de haren in te strijken, zal daar debet aan zijn. Coalitiepartij D66 in Rotterdam noemde gisteren het afnemend draagvlak onder de bevolking een reden om haar steun in te trekken.

Dit past ook in een langjarige trend van bezwaren tegen grote maar ook kleine lokale projecten. Vorig jaar sneuvelde de regiotram in Groningen. De omstreden Rijn-Gouwelijn bij Leiden wordt steeds uitgesteld. In Arnhem konden bewoners in een referendum tegen een cultuurpaleis stemmen. De opkomst was echter te laag voor een bindende uitslag.

Toch zijn er veel goede voorbeelden van investeringen die ondanks een hoop gedoe succesvol blijken te zijn, zoals het Rijksmuseum, het Gelredome, de Amsterdam Arena, de Betuwelijn en waarschijnlijk ook de tweede Maasvlakte. Het is slechts een willekeurige, niet representatieve opsomming. Grote projecten kunnen nog steeds gerealiseerd worden, maar vergen wel moed, geduld en visie van politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden