Grote stad magneet voor kleine supermarkt

Ook steeds meer afhaalpunten voor boodschappen

Wie door de Nederlandse binnensteden wandelt, is het misschien opgevallen: leegstaande panden worden ineens bevolkt door supermarkten of warenhuizen. Het kan gaan om een kleine vestiging van de Hema, de 'alternatieve' supermarkt Marqt of een compacte AH to go op het stationsplein.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigen deze trend. Steeds meer supermarkten en warenhuizen openen hun deuren, vooral in grote steden. In Rotterdam nam het aantal warenhuizen en supermarkten sinds 2008 met ruim 23 procent toe, in Den Haag met 20,2 procent en in Amsterdam met 17,3 procent. Alleen Utrecht blijft achter: een krimp van 7,7 procent.

"De belangrijkste trend die wij zien is dat er kleinschalige supermarkten en warenhuizen bij komen", zegt Chantal Melser, woordvoerder sociale statistiek van het CBS. "Denk aan supermarkten op stations. In stadcentra zijn er supermarktjes bij gekomen, zodat je na het kopen van kleding of schoenen snel iets kunt halen. Die kleinschaligheid gaat ook op voor warenhuizen. Denk aan kleine winkels van Hema of Blokker."

Waar het CBS een toename signaleert van kleine supermarktjes, daar ziet supermarktdeskundige Joop Holla van onderzoeksbureau GfK dat de middelgrote supermarkt plaatsmaakt voor grote supermarkten. "Het uitdijende assortiment speelt daar een rol in. Als je vijftig jaar teruggaat in de tijd, zie je een supermarkt zonder een versafdeling. Nu neemt die een groot deel van de omzet voor haar rekening. Tien jaar geleden waren er nauwelijks kant-en-klaarmaaltijden. Moet je nu eens zien. Daarnaast blijft het aandeel non food groeien."

Ook achter de schuifdeuren van de supermarkt is een ontwikkeling gaande; die van de digitalisering. De zelfscan is daar een recent voorbeeld van, al is dat een archaïsch apparaat vergeleken bij de techniek die we over tien jaar kunnen verwachten. "De grote vraag is hoe de supermarkten de apps gaan inzetten. Ik kan me voorstellen dat aanbiedingen specifieker op het individu worden toegesneden. Stel dat je met je smartphone een fles oude port scant, dan is de kans groot dat je direct op een bijbehorende snack wordt gewezen. En wat dacht je van een app waarmee je kunt zien of het druk is bij de kassa?"

Wachten voor de kassa of afrekenzuil met scanners is te voorkomen door boodschappen te bestellen en af te halen via de afhaalpunten. Albert Heijn heeft ondertussen veertien afhaalpunten, en is van plan dit aantal fors uit te breiden. Ekoplaza heeft in al haar 64 vestigingen afhaalpunten en Pickupandgo.nl wil eind dit jaar haar dertig afhaalpunten voor alle supermarkten openstellen.

Supermarktstijgers
De top vijf van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners waar het aantal supermarkten en warenhuizen tussen 2008 en 2013 toenam

1. Almere, 54,1 %

2. Schiedam, 26,4 %

3. Oosterhout, 24,0 %

4. Vlaardingen, 23,9%

5. Rotterdam, 23,1 %

Top vijf van dalers

1. Hilversum, -15,7 %

2. Sittard-Geleen, -11,8 %

3. Purmerend, -11,5 %

4. Doetinchem, -11,0 %

5. Eindhoven, -10,7 %

Klant wil kwaliteit
De omzet van de supermarkten blijft stijgen, zo maakt onderzoeksbureau GfK gisteren bekend. Vorige maand steeg de verkoop met 0,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wel daalde de gemiddelde waarde van de kassabon van 22,20 euro in 2013 naar 22,07 euro in februari dit jaar. Goede kwaliteit blijkt de belangrijkste voorwaarde bij de keuze voor een supermarkt. Lage prijzen, aantrekkelijke aanbiedingen, een goede versafdeling en een ruime keuze completeren de topvijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden