Grote stad kort fors op kunstsubsidie

Rotterdam en Den Haag schroeven bedrag met een vijfde terug Twintig instellingen krijgen niets

"Dit advies doet pijn." De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur windt er geen doekjes om: voor het eerst in bijna dertig jaar moet er fors worden bezuinigd op kunst en cultuur in de stad. Dat geldt ook voor Den Haag, waar de komende vier jaar eveneens 20 procent zal worden gekort op het cultuurbudget. In beide steden werd gisteren duidelijk hoe de komende vier jaar de gemeentelijke subsidies voor kunst en cultuur zullen worden verdeeld. Definitief is het allemaal nog niet, de gemeenteraden besluiten later dit jaar, maar vaststaat dat de Rotterdamse en Haagse cultuursector flink worden opgeschud.

Voor veel instellingen was het gisteren al een soort bijltjesdag. Een kleine twintig instellingen, waarvan veertien in Rotterdam, krijgen helemaal geen subsidie meer. In Rotterdam valt de zwaarste klap bij het Onafhankelijk Toneel/Opera O.T. dat 850.000 euro had gevraagd. Maar het krijgt geen cent meer, omdat er geen vertrouwen is in de toekomstbestendigheid van het theater. Ook Cameretten, Bonheur, BoekieBoekie, het festival De Wereld van Witte de With, het Doelenensemble en de Centrale Discotheek dreigen hun subsidie kwijt te raken. Ze zijn niet ondernemend genoeg, ademen te weinig het DNA van Rotterdam of hebben geen goed plan ingeleverd. Het populaire Gergiev Festival zou niet meer jaarlijks, maar om het jaar moeten worden gehouden, afwisselend met de Rotterdamse Opera- dagen. Hun subsidies worden daarom gehalveerd.

Het Wereldmuseum en het Luxor Theater raken 2,5 miljoen euro kwijt, maar het Luxor krijgt nog wel twee jaar de kans om orde op zaken te stellen. Spekkoper daarentegen is het gezelschap Connie Janssen Danst dat als 'vliegwiel' voor de dans in Rotterdam een stevige impuls verdient, constateert de kunstraad. De komende jaren mag deze dansgroep rekenen op 450.000 euro subsidie per jaar, dat was 275.000 euro.

In Den Haag krijgt het Residentie Orkest er stevig van langs: een scherp profiel ontbreekt en de toekomstplannen zijn niet goed onderbouwd. Het RO wordt 1,5 miljoen gekort op de 5 miljoen die het de afgelopen jaren kreeg. Het orkest hoeft ook niet te rekenen op de 'eenmalige kapitaalimpuls' van 2 miljoen euro waar het om heeft gevraagd, zolang het niet kan aantonen dat het een hoofdrol kan spelen in het culturele leven van de regio, zegt de adviescommissie onder leiding van oud- minister Hirsch Ballin.

Ook het Museon wordt flink gekort, net als het Gemeentemuseum, dat inclusief een eerdere bezuiniging ruim 8 ton minder krijgt. De subsidie van Theater de Regentes, Zeebelt Theater en het Parktheater wordt stopgezet. De adviescommissie zet vooral in op cultuureducatie. Daarvoor komt meer subsidie beschikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden