Grote sporten staan niet te trappelen voor Europese Spelen

'Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden', luidt op de site van het ministerie van buitenlandse zaken het reisadvies voor Azerbeidzjan. En volgens Human Rights Watch worden er nog altijd mensenrechten geschonden. Wie er in 2015 de eerste Europese Spelen in de hoofdstad Bakoe bezoekt, zal er na afloop dus niet zomaar een toeristische rondreis aan vastknopen.

Europese Spelen? Nee, het gaat hier niet om het tweejaarlijks evenement voor 'hart- en/of longgetransplanteerden', dat in 1989 in Nederland de primeur beleefde. En het gaat ook niet om de Spelen voor Kleine Europese Landen die elke twee jaar onder de koepel van het Europees Olympisch Comité (EOC) wordt gehouden. In Bakoe zullen op initiatief van datzelfde EOC waarachtig échte Europese Spelen plaatsvinden, in navolging van de Aziatische, pan-Amerikaanse en All Afrika Spelen.

Het moet een groots opgezet evenement worden voor 15 van de 28 olympische zomersporten en twee niet-olympische sporten die nog niet allemaal bekend zijn. Er worden 7000 atleten verwacht op data die nog niet zijn vastgesteld. En er zijn nog zoveel andere vraagtekens, dat de aankondiging van het evenement zich afgelopen weekeinde in Rome in de relatieve anonimiteit voltrok. Geen ellenlange juichverhalen in vooraanstaande Europese media.

Van de 49 leden stemden 38 in met het initiatief, waaronder Nederland. Armenië onttrok zich aan de stemming, daar het een politiek conflict heeft over het berggebied van Nagorno-Karabakh met Azerbeidzjan, de enige kandidaat voor het evenement. Eerder dit jaar was Bakoe door het IOC afgewezen als een van de drie kandidaten voor de Olympische Spelen van 2020.

Al jaren was er discussie of het oude continent niet ook een eigen sportfeest moet hebben. Want laten we het niet onderschatten, een evenement als de Aziatische Spelen heeft een geweldige reputatie. Veel Aziatische landen geven zelfs de voorkeur aan dat evenement boven wereldkampioenschappen.

Zo ver is het met de Europese variant nog lang niet. Integendeel, het initiatief kent veel weerstand. De voornaamste reden daarvan is de dichtslibbende internationale sportkalender, omdat steeds meer federaties hun kampioenschappen in een steeds grotere frequentie laten plaatsvinden. Van vierjaarlijks naar tweejaarlijks en zelfs jaarlijks.

Dertien sporten hebben inmiddels ingestemd met de deelneming aan de Europese Spelen van 2015: schermen, badminton, boksen, kano, handboogschieten, handbal, judo, rugby sevens, schieten, taekwondo, tafeltennis, triatlon en volleybal. Voor de niet-olympische afdeling zijn wedstrijddansen, karate en futsal kandidaat.

Onderhandelingen zijn gaande met atletiek, zwemmen, turnen, worstelen en basketbal. De eerste drie vormen het hoofdprogramma van de Olympische Spelen, en hun aarzeling is groot en begrijpelijk. De Europese Spelen kunnen een directe concurrent vormen voor eigen evenementen.

De Europese atletiekassociatie heeft al verklaard niet betrokken te willen zijn bij de primeur van 2015, die is aangekondigd als testevenement. De EEA had afgelopen jaar al moeite genoeg haar Europese kampioenschappen te verkopen die voor het eerste in een olympisch jaar op de rol stonden. Voor 2014 staan de EK in Zürich geprogrammeerd, Amsterdam begon gisteren officieel aan de aanloop voor de editie van 2016. In 2013 en 2015 zijn er WK's in respectievelijk Moskou en Peking.

Ook de Europese zwemfederatie staat niet te trappelen. Len-voorzitter Paulo Barelli: "We willen niet meteen nee zeggen, maar de kalender is tot en met 2015 vol." Als lokkertje voor basketbal is geopperd om er een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van te maken. Tja, de Europese Spelen als selectiemoment... daarmee devalueren de organisatoren hun eigen evenement bij voorbaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden