Grote sponsoren keren wielrennen de rug toe, na Rabo nu ook Tinkoff

Wielerbond moet vrezen voor gevolgen nu Rabobank zich straks alleen nog richt op hockey en lokale sportverenigingen

Aan de uittocht van grote sponsoren uit het professionele wielrennen lijkt maar geen einde te komen. Rabobank stopt na 2016 met zijn financiële ondersteuning van de sport, maakte de bank vrijdag bekend. Ook de Russische banksponsor Tinkoff houdt het dan voor gezien, liet het bedrijf een dag later doorschemeren.

Voor tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador, kopman bij Tinkoff, kwam het nieuws als een verrassing. Veel zorgen over zijn toekomst hoeft de Spanjaard zich overigens niet te maken. De 33-jarige coureur stopt na 2016, maakte hij begin dit jaar wereldkundig. Tinkoffs kersverse wereldkampioen, sprinter Peter Sagan, kan overal tekenen dankzij zijn imposante zegereeks. Maar voor de rest van Sagans en Contadors ploeggenoten staan onzekere maanden voor de deur. Hun hoop is door de krappe arbeidsmarkt voor wielerprofs gevestigd op een doorstart van het team.

Marianne Vos, op trainingskamp in Zuid-Afrika, liet dit weekeinde weten dat ze de Nederlandse sponsor dankbaar is en dat ze Rabobank een 'mooi afscheidsjaar' in het vooruitzicht stelt. De 9000 bankmedewerkers die afgelopen week te horen kregen dat zij vanwege een massareorganisatie hun baan verliezen, hebben waarschijnlijk een andere smaak bij Vos' heilwens.

Vos zal net als Sagan trouwens niet hoeven piekeren over 2017 en later. Haar naam is een betrouwbaar en succesvol beeldmerk dat tot ver over de landsgrenzen reikt. Met Vos krijgt de nieuwe sponsor tegelijk de succesvolste vrouwenploeg van het peloton in zijn portfolio geworpen. De beste wielrenster aller tijden heeft momenteel wel iets anders aan haar hoofd na een reeks blessures en een uitgeput lichaam.

De nationale wielerbond KNWU daarentegen moet vrezen voor de gevolgen na de aankondiging dat de Rabobank zich straks alleen nog richt op (top)hockey en lokale sportverenigingen. De basis waarop de armlastige bond na 2016 dreigt terug te vallen is flinterdun met iets meer dan 33.000 leden. De vraag is of de KNWU zonder een alternatieve geldschieter na 2016 nog wel wedstrijden op topniveau kan faciliteren en niet in zijn topsportambities moet snijden om een bestaansminimum te garanderen.

KNWU-directeur Huib Kloosterhuis houdt tussen de regels door rekening met magere jaren. "Mede door de structurele ondersteuning van de Rabobank staat het wielrennen er in zijn geheel goed voor." Wat bijvoorbeeld de toekomstperspectieven zijn voor de succesvolle nationale opleidingsploeg, die drijft op bankgelden, is nog onduidelijk. De baanwielrenners zijn in elk geval nog tot en met de Spelen van Rio in 2016 verzekerd van steun.

Met het vertrek van de bank per 1 januari 2017 komt een einde aan een innige relatie van 21 wielerseizoenen. Rabo ging in 1996 een alliantie aan met toenmalig ploegleider Jan Raas om de zieltogende Nederlandse wielersport te redden. Er kwam een ambitieus jeugdplan, nieuwe en talentvolle renners en, onvermijdelijk welhaast, er kwamen verboden stimulerende middelen.

Terwijl de dopingschandalen zich ophoopten - Rasmussen tijdens de Tour van 2007, Thomas Dekker een jaar later - deed de bank of haar neus bloedde. Pas nadat de zaak-Armstrong zich als een olievlek over de wielersport verspreidde, openden zich de ogen op het hoofdkantoor in Utrecht. Geschrokken van mogelijke internationale en zakelijke repercussies deed de financiële dienstverlener wat hij eigenlijk al eerder had moeten doen: stoppen met sponsoring. Alleen Vos, KNWU en de jeugd werden eind 2012 bij de bekendmaking ontzien. Ook aan die verplichting komt nu dus een einde.

De wielersport is hardleers, om een understatement te gebruiken. Eigenaar Oleg Tinkov gooit precies om die reden het bijltje erbij neer, bekende de Rus zaterdag. De miljardair, die met Tinkoff Bank de laatste vijf jaar garant stond voor de voormalige ploeg van Bjarne Riis, is zijn rol als Don Quichot beu. "Niemand is van zins te helpen om de wielersport te veranderen. De UCI niet, niemand. Geen ploeg die er voor voelde om nieuwe geldbronnen aan te boren of om de macht van de Tourorganisatie te breken."

Tinkov, die volgens eigen zeggen ruim zestig miljoen euro in het wielrennen stak, gaf toe dat de westerse economische sancties tegen Rusland zijn besluit hebben beïnvloed. "Wij zijn geen internationale bank. De situatie in Rusland is niet florissant. En volgens mijn marketingmensen hebben we nu wel zo'n beetje alles uit onze sponsoractiviteiten gehaald." Tinkovs speeltje staat sinds zaterdag in de etalage.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden