'Grote spionageoperatie bij Winterspelen in Sotsji'

Sporters, supporters en toeristen die in februari volgend jaar de Olympische Winterspelen bijwonen in Sotsji, kunnen maar beter op hun woorden passen. Geen enkel sms'je of mailtje zal straks onopgemerkt uit de Russische badplaats ontsnappen.

De Russische geheime dienst FSB heeft een ongekend afluisternetwerk aangelegd, meldt de Britse krant The Guardian. Aan de telefoon- en wifi-netwerken in de stad aan de Zwarte Zee zijn grote aanpassingen gedaan om alle digitale vormen van communicatie te onderscheppen. Dat blijkt uit documenten van telecombedrijven en uit overheidsfacturen die de krant heeft ingezien, en die door Russische journalisten waren verzameld.

De aangebrachte technologie in Sotsji is bijzonder geavanceerd, maar ook elders in Rusland worden communicatienetwerken met de nieuwste middelen geschikt gemaakt voor afluisterpraktijken. Zo wordt overal in het land omstreden technologie geïnstalleerd die boodschappen kan filteren op specifieke woorden. Bijvoorbeeld op 'Navalni', de achternaam van de bekendste Russische oppositieleider. Door zijn naam in de gaten te houden, kan de geheime dienst precies zien welke mensen in welke regio over hem praten.

Daarbij vergeleken verbleekt het Amerikaanse afluisterprogramma Prism, zegt een Canadese expert in The Guardian. Hij spreekt zelfs van 'Prism met anabole steroïden'. Er zit geen enkele rem op. De geheime dienst heeft overal en altijd toegang tot alle dataverkeer. Die zou zich al sinds 2010 op de Winterspelen voorbereiden.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft diplomaten gewaarschuwd om voorzichtig te zijn in hun digitale uitlatingen. Zakenlui moeten uitkijken met concurrentiegevoelige informatie. En wie echt onbespied wil zijn, kan het beste de batterij uit zijn mobieltje halen. 'Openheid', het blijft een mooie olympische gedachte, zei de Russische president Vladimir Poetin zondag bij het ontsteken van de vlam.

(Trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden