Grote schoonmaak bij het OM Zeeland-West-Brabant wegens verziekt klimaat

Hoofdofficier Charles van der Voort legt naar aanleiding van de resultaten komende november zijn functie neer Beeld anp

De top van het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant vertrekt. Uit intern onderzoek blijkt dat de werksfeer beneden peil is en dat het ontbreekt aan transparantie binnen de organisatie.

Al langer gingen er verhalen dat medewerkers ontevreden zijn. Een onderzoek naar de cultuur dat in juli werd ingesteld, heeft die klachten bevestigd.

Hoofdofficier Charles van der Voort legt naar aanleiding van de resultaten in november zijn functie neer. Ook de plaatsvervangend hoofdofficier en de directeur bedrijfsvoering stappen nog dit jaar op. Ze willen ‘ruimte bieden voor een nieuwe start met een verbeterd werkklimaat’. Volgens het OM gaat het om een vrijwillig vertrek.

Details over het cultuuronderzoek wil een woordvoerder van het College van procureurs-generaal – de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie – niet geven. Het gaat volgens hem om een intern onderzoek dat het OM graag intern houdt. Het onderzoek werd gedaan door het Bureau Integriteit OM (BI-OM). Die afdeling bestaat sinds 2012; justitie wil ermee ‘werk maken van de eigen integriteit’. “Het OM neemt anderen de maat. Dat is alleen mogelijk als de integriteit van het OM en zijn medewerkers boven elke twijfel zijn verheven”, staat op de BI-OM-site.

Vorig jaar deed het bureau 41 onderzoeken naar integriteitskwesties, in 31 gevallen bleken de regels overtreden. Zo bekeek een medewerker een strafdossier waarin een familielid voorkwam en maakte iemand onterecht gebruik van een dienstauto, blijkt uit het jaarlijkse, geanonimiseerde overzicht van het BI-OM. Dat er over het onderzoek naar de cultuur bij het parket in Zeeland-West-Brabant niets wordt gepubliceerd, komt omdat het ‘niet gaat om een losse melding’, aldus de woordvoerder.

Liefdesrelatie

De cultuurkwestie bij het parket in het zuiden staat los van het onderzoek dat loopt naar andere leidinggevenden van het OM. Hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen had een liefdesrelatie met de hoofdofficier van justitie bij het functioneel parket, Marianne Bloos, niet gemeld. Hij zit voorlopig thuis. Een onafhankelijke commissie bekijkt nu onder meer de gang van zaken rond de benoeming van Van Nimwegen in 2014 tot hoofdofficier in Rotterdam, en een dienstreis naar Thailand waar de twee geliefden samen aan deelnamen.

Nu de leiding in Zeeland-West-Brabant opstapt, wil het College van procureurs-generaal het werkklimaat bij het parket zo snel mogelijk verbeteren. Het heeft een kwartiermaker aangesteld die kijkt wat er moet veranderen. Ook gaat het college op zoek naar een nieuwe parketleiding. Omdat dat ‘zorgvuldig moet gebeuren’, zal die benoeming nog even op zich laten wachten, aldus het college.

Lees ook:

Liefde op de werkvloer is niet door contracten in te dammen

De bubbeloniëcolumn van Henk Steenhuis: Het was een spetterende lente vol heimelijke liefdesaffaires: de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen werd op non-actief gezet vanwege een verzwegen relatie met een andere hoofdofficier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden