Grote schade aan Frans bos, maar het weeralarm werkte

amsterdam – Minstens achttien mensen kwamen om in Spanje en Frankrijk door de storm die vrijdag en zaterdag over die landen trok. In Frankrijk verloor Les Landes, een van de grootste bossen van Europa, meer dan de helft van zijn bomen.

In Frankrijk was het natuurgeweld het ergste sinds 1999, toen 92 mensen om het leven kwamen en voor 7 miljard euro schade werd aangericht. Dat er nu slechts vier doden te betreuren waren, was volgens de Franse president Nicolas Sarkozy te danken dan het feit dat er sindsdien een weeralarm bestaat. „Ik ben tevreden dat de lessen van 1999 geleerd zijn”, zei hij bij een bezoek aan het crisiscentrum in Bordeaux. De vier doden vielen door koolmonoxidevergiftiging bij het gebruiken van een stroomaggregaat.

De economische schade is groot. In Les Landes zijn op 1,1 miljoen hectare meer dan 100.000 bosbouwbedrijven actief, vele nog maar net hersteld van de klap van 1999.

In Frankrijk viel in 1,7 miljoen woningen de elektriciteit uit. Gisteravond zaten nog steeds 1,1 miljoen huizen zonder stroom. Door omgewaaide bovenleidingen en doordat overwegen niet bediend konden worden lag ook een groot deel van het treinverkeer stil.

In Spanje moesten gisteravond tienduizenden gezinnen het nog zonder stroom stellen. Daar vielen door de storm minstens twaalf slachtoffers. Door het instorten van een sportcentrum kwamen vier kinderen om. In de stad La Nucia ontstonden door het omwaaien van hoogspanningsleidingen bosbranden, die door de storm een grote omvang aannamen. Er werden 14.000 mensen geëvacueerd.

Volgens de Spaanse minister van binnenlandse zaken, Alfredo Pérez Rubalcaba, was iedereen die dat moest zijn op de hoogte van de komende storm, hoewel hij toegaf dat de meteorologische dienst de heftigheid van de storm had onderschat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden