Grote opkomst aan de Deense Hollaendervej

KOPENHAGEN - Bij het stembureau in het Frederiksberg Gymnasium, aan de Hollaendervej in de wijk Frederiksberg, is het al vrij vroeg behoorlijk druk. Volgens Knud Lundholt, een van de leden van de stemcommissie, duidt dat op een grote opkomst.

Wat wil je ook, de Denen hebben hartstochtelijk gedebatteerd over 'Maastricht', het is prachtig weer, geen wolkje aan de hemel, kortom een uitgelezen dag om ergens voor of tegen te stemmen.

Knud zelf is tegen, hij is lid van de tamelijk linkse Socialistische volkspartij en die ziet niets in het Verdrag van Maastricht, dat de twaalf landen van de Europese Gemeenschap vorig jaar december sloten en waarover de Denen nu in een referendum mogen beslissen. Maar hij vreest dat de uitslag wel 'ja' zal zijn, niet in Kopenhagen zelf, daar hebben ze in de referenda van 1972 en 1986 over de EG ook tegen gestemd, maar landelijk zal het wel 'ja' worden.

Hier in Frederiksberg - een gegoede oase temidden van veel oude volkswijken - waar veel conservatieven wonen, zullen ze ook wel 'ja' stemmen.

Hollaendervej moet iets met Nederlanders te maken hebben en dat klopt ook. Volgens Knud haalde Koning Christian II, die van 1513 tot 1523 regeerde, zo'n 250 Nederlandse gezinnen naar toen nog het eiland Amager, waar nu het vliegveld van Kopenhagen ligt, omdat ze zo bedreven waren in de landbouw, het brouwen van bier en het stoken van jenever.

Een telefoontje naar het gemeentehuis afdeling stadsarchief en naar de Koninklijke Bibliotheek afdeling geschiedenis levert op dat een deel van die Hollanders in het begin van de negentiende eeuw naar Frederiksberg, dat toen net gebouwd werd, verhuisde en neerstreek in wat nu nog de Hollaendervej, zeg maar de Hollandse Weg heet. Blijkbaar hadden ze goed geboerd, gebrouwen en gestookt.

Het is ook de wijk van de conservatieve premier Poul Schluter, die om een uur of tien komt stemmen. Hij wordt onmiddellijk omringd door tientallen camerateams en fotografen. Stemhokjes worden bijkans omvergelopen en Schluter weet met moeite door te dringen.

De Deense stemmers zien met enige verbazing het gedoe aan en sommigen raken lichtelijk geirriteerd, ze kunnen hun stem niet uitbrengen, omdat complete camera-ploegen door de stemhokjes stuiven om de premier te volgen. Ook als hij naar buiten gaat, wordt hij nog steeds omringd door tientallen camera's. Een tengere vrouw staat op enige afstand en kijkt het allemaal glimlachend aan. Als ik haar vraag of het bij al die vorige referenda en verkiezingen (Schluter heeft er in tien jaar al vijf opzitten) ook zo toeging zegt ze: "Het is vandaag wel wat erger dan vorige keren. Er zijn veel meer buitenlandse journalisten dan vroeger. Maar mijn man raakt er al aardig aan gewend."

Mevrouw Schluter dus, van geboorte Anne Marie Vessel, ooit gevierd balletdanseres (en zo ziet ze er ook uit) en nog steeds, samen met koningin Margrethe (Alexandrine Thorhildur Ingrid) II, actief op cultureel gebied.

Het lijkt me overbodig te vragen of ze 'ja' of 'nee' heeft gestemd, maar wel vraag ik hoe het toch komt dat er zo'n groot verschil is tussen de stemming in het parlement (waar 70 procent van de leden voor stemde) en dit referendum waar slechts een kleine meerderheid voor wordt verwacht. "Dat is Denemarken, de Denen laten zich niet gemakkelijk iets aanpraten, ze maken het zelf wel uit. Maar ik denk dat het uiteindelijk wel 'ja' wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden