Grote onderwijsstaking op 15 maart

 Docenten en andere medewerkers in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) staakten in 2014. Beeld ANP
Docenten en andere medewerkers in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) staakten in 2014.Beeld ANP

In heel Nederland zal het onderwijs op vrijdag 15 maart staken. Personeel in alle sectoren zal het werk neerleggen.

Redactie

In een interview in de Volkskrant laat Liesbeth Verheggen, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (Aob) weten dat de eerste inzet voor dit jaar een investering is van bijna drie miljard euro. Dat geld moet worden gebruikt voor hogere salarissen en verlaging van de werkdruk. In de jaren erna moet er dan meer geld bij.

Volgens Verheggen is de actiebereidheid groot. Naast het basis- en voortgezet onderwijs, sluiten ook het mbo, hbo en de universiteiten zich aan bij de acties. De staking wordt daarnaast gesteund door alle actiegroepen van de verschillende sectoren, zoals PO in Actie en WO in Actie. Alleen vakbond CNV Onderwijs doet niet mee. Voorzitter Loek Schueler laat in de Volkskrant weten dat hij het geen goed moment vindt voor een staking. “Ik zie niet in waarom we ouders, studenten en leerlingen daar nu mee zouden belasten.”

De aangekondigde staking volgt op meerdere jaren van acties tegen lage salarissen en hoge werkdruk in het onderwijs, zowel in het primair- en voortgezet onderwijs en op hogescholen en universiteiten.

Lees ook:

Ouders tonen nog steeds begrip voor stakende leraar

Leraren die in februari 2018 het werk neerlegden, mochten zich verheugen in brede steun. Slechts weinig ouders vinden de stakingen onzin.

Meer loon voor leraren, maar het protest gaat door

De vakbonden en werkgevers in het primair onderwijs waren het in juni 2018 eens over een nieuwe cao. Maar de stakingen gingen door.

De publieke sector is zo ver uitgekleed, werknemers pikken het niet meer

Hoge werkdruk, personeelstekorten en lage salarissen. De publieke sector kraakt in zijn voegen. De ontevreden leraren van PO in actie roepen de hele publieke sector op om in actie te komen tegen deze ‘schandvlek’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden