Grote oceaanstroming ontdekt

null Beeld

Een oceaanstroming met het volume van meer dan veertig Amazone-rivieren blijkt van Antartica via het Australië naar het noorden te stromen om daar de diepe oceaan van zuurstofrijk water te voorzien.

van onze internetredactie

Japanse en Australische wetenschappers omschrijven de stroming bij het Kerguelen Plateau in een paper in het blad Nature Geoscience als een belangrijke schakel in een netwerk van oceaanstromingen die het klimaat op aarde beinvloeden.

Het zuurstofrijke water zinkt bij de zuidpool tot een diepte van ongeveer drie kilometer waar het onder het oceaanoppervlak en met een gemiddelde van twintig centimeter per seconde naar de Indische oceaan stroomt. "Zonder de stroming zouden de wateren in de diepe oceaan veel minder zuurstof bevatten" zegt Dr Steve Rintoul van het Antarctic Climate and Ecosystems CRC.

Hoewel er al eerder aanwijzingen waren voor het bestaan van de stroming, was het nog niet duidelijk hoe sterk deze was. Het water dat kouder is dan nul graden (zout oceaanwater bevriest pas bij temperaturen van min twee) verplaatst zich met meer dan 12 miljoen kubieke meter per seconde, wat volgens de wetenschappers "verrassend veel" is.

De stromingen in de oceaan hebben invloed op het klimaat doordat ze warmte en kooldioxide kunnen verplaatsen en opslaan. Alle diepzeestromingen samen vormen samen een globaal netwerk dat bepaalt hoeveel warmte en kooldioxide kan worden opgeslagen. Hoe groter de opslagcapaciteit, des te langzamer zal het klimaat veranderen.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden