Grote mond Wallage overstemt Kalsbeek gelukkig maar even

De politiek mag geen enkel principieel debat uit de weg gaan waaraan verifieerbare feiten ten grondslag liggen. Maar de ophef over een rapport van de Groningse politie over de criminaliteit onder de Groningse asielzoekers geeft aan dat er structureel iets mis is in Nederland. Zonder enige kennis van zaken buitelden mensen die weten dat hun mening ter zake doet -en dus het beeld in de media bepalen- over elkaar heen om conclusies te verbinden aan zaken waar ze geen weet van hebben.

Vijf keer crimineler waren de Groningse asielzoekers in vergelijking tot de Groningers zelf. Althans, dat zou moeten blijken uit een intern politierapport dat al eind 1999 is verschenen in Groningen en dat ook begin vorig jaar de weg heeft gevonden naar de staatssecretaris van justitie. Er was geen haan die ernaar kraaide. Maar het was dan ook niet openbaar.

Tot vorige week de PvdA-coryfee en burgemeester van Groningen, Jacques Wallage, om niet geheel duidelijke redenen dit rapport uit de la trok en blijkbaar los van enige kennis over de internationale verplichtingen die Nederland heeft ten aanzien van vluchtelingen, de mening poneerde dat 'criminele asielzoekers' uit de procedure én uit het land moeten worden gezet. In hoog tempo volgden de reacties van de politiek in Den Haag. De heren Kamp (VVD), Middel (PvdA) en Wijn (CDA) verkondigden dat Wallage het bij het rechte eind heeft en dat maatregelen getroffen moeten worden om criminele asielzoekers zo spoedig mogelijk door de procedure te jagen en uit te zetten. (Kamp: ,,met stoom en kokend water''.)

Het ernstige aan deze zaak is dat Haagse politici zonder één letter van het rapport te hebben gelezen, meningen naar voren brachten. Omdat niemand (behalve Wallage) het rapport had gelezen, was ook niemand in staat het te beoordelen op zijn merites.

Vervolgens nam de boodschapper van het nieuws, Wallage, ook nog de vrijheid het rapport geheim te houden. Eerst stevige beweringen, daarna verschool hij zich achter het belang van het vrije beraad tussen korpsbeheer, politie en justitie dat geheimhouding moet rechtvaardigen.

De discussie rondom asielzoekers wordt al te vaak gedomineerd door onderbuikgevoelens. Des te erger is het wanneer deze gut feelings worden verergerd door politici en bestuurders die eigenlijk beter zouden moeten weten.

Wat er zich in de achterkamertjes van de PvdA afspeelt is onbekend; slechts enkele dagen terug zei de kersverse staatssecretaris Kalsbeek dat het aan partijgenoot Wallage was het vertrouwelijke rapport openbaar te maken. Inmiddels heeft Kalsbeek toegezegd het rapport zelf naar de Kamer toe te sturen. Zíj ziet blijkbaar in dat in deze zaken openheid betracht moet worden.

En de regenteske Wallage? Duidelijk is dat hij ook voor PvdA-begrippen een te grote broek heeft aangetrokken met zijn poging tot geheimhouding. Blijkbaar moet hij nog leren dat openbaarheid een groter goed is dan de grote mond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden