Grote meerderheid Zwitsers wijst basisinkomen af

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Zwitserland ziet ervan af een basisinkomen voor iedere volwassen inwoner in te voeren. Een grote meerderheid - meer dan driekwart - van de Zwitsers stemde gisteren in een referendum tegen het plan, blijkt uit de exitpolls.

Het referendum was wereldwijd de eerste volksraadpleging over dit onderwerp. Het basisinkomen, zowel voor mensen met een baan als niet-werkenden, zou omgerekend zo'n 2200 euro bedragen. Ouders zouden bovendien per kind nog een toeslag van 560 euro krijgen.

Volgens de voorstanders, die 100.000 handtekeningen hadden verzameld om een referendum te kunnen houden, is een basisinkomen onder andere nodig omdat in de toekomst steeds meer werknemers vervangen zullen worden door robots.

Maar volgens de tegenstanders, waaronder de regering, is het plan veel te duur en zou de economische situatie in het land erdoor verzwakt worden. Minister van binnenlandse zaken Alain Berset reageerde dan ook opgelucht na de stemming. Volgens hem liet de uitslag zien dat de Zwitsers vinden dat het huidige economische en sociale systeem in het land goed werkt.

Een van de initiatiefnemers, café-eigenaar Daniel Häni, erkende gisteren de nederlaag maar sprak wel van een 'morele overwinning'. "Als zakenman ben ik realistisch. En als ik kijk naar alle aandacht van de media, dan denk ik dat we een trend hebben gezet."

Voorafgaand aan de volksraadpleging organiseerden de voorstanders een levendige campagne. Ze rolden een poster zo groot als een voetbalveld uit, marcheerden als robotten door de hoofdstraat van Zürich en deelden gratis bankbiljetten van tien Zwisterse frank uit.

De Zwitsers stemden gisteren niet alleen over het basisinkomen maar ook over een paar andere thema's. Een plan om de asielprocedure te versnellen kreeg wel de steun van de meerderheid van de Zwitserse kiezers. De meeste asielaanvragen moeten volgens het voorstel binnen honderd dagen worden behandeld. Nu is dat nog bijna drie keer zo lang.

Verder gaven de Zwitsers groen licht voor genetisch onderzoek op eicellen en embryo's, zij het onder strenge voorwaarden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden