GROTE LEUGEN.

GROTE LEUGEN

Twee extreem-rechtse publicisten zijn gisteren in Duitsland en Oostenrijk veroordeeld voor het ontkennen van de massamoord op joden en andere vervolgden in vernietigingskampen als Auschwitz. In Wenen kreeg de rechtse uitgever en schrijver Gerd Hosnik anderhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en in Munchen veroordeelde een rechter de Britse historicus David Irving tot een geldboete van 10 000 mark wegens belediging en smaad.

ESKIMO-STAAT

Bij een referendum over de toekomst van de Canadese North West Territories (NWT) heeft zich een overweldigende meerderheid voor deling van de NWT en vorming van een eigen eskimo-staat uitgesproken. De toekomstige eskimo-staat, Nunavut, omvat twee miljoen vierkante kilometer in het oosten van de NWT. De uitslag van het referendum zal tot de ingrijpendste wijziging in de landkaart van Canada leiden sinds de opname van New Foundland. Alle burgers van de NWT - eskimo's, blanken en indianen - deden aan het referendum mee.

RAMPJAAR

Natuurrampen hebben vorig jaar aan zo'n 160 000 mensen het leven gekost, het grootste aantal sinds 1976, toen 240 000 mensen bij een aardbeving in China omkwamen, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het Zwitserse verzekeringswezen. Het hoge dodental heeft volgens het onderzoek te maken met het feit dat er in voor rampen gevoelige gebieden steeds meer mensen wonen. Het grootste aantal doden, 140 000, viel in april vorig jaar bij een cycloon in Bangladesh. Een orkaan in de Filippijnen kostte aan 5 000 mensen het leven.

SJTSJARANSKI

Natan Sjtsjaranski, voormalig Sowjet-strijder voor de rechten van joodse emigranten, is gisteren teruggekomen op zijn plan om deel te nemen aan de Israelische verkiezingen van 23 juni. Hij zei onvoldoende tijd te hebben om een partij ten behoeve van immigranten te vormen. De 44-jarige Sjtsjaranski zei dat hij wat voorbarig was geweest door op 17 april tegenover een krant te verkondigen dat hij zich kandidaat zou stellen.

DEMENTI

Israel heeft de aanwezigheid van Israelische officieren in de Zuidlibanese gevangenis Khiam ontkend. Israel reageerde daarmee op een gisteren verschenen rapport van Amnesty International over de martelpraktijken in deze gevangenis waarbij ook Israel betrokken zou zijn. In het gevangenenkamp Khiam zitten 200 mensen, die voor een deel worden geslagen, gemarteld met elektrische schokken en jarenlang van de buitenwereld werden afgezonderd, aldus Amnesty. "Er is geen Israelisch personeel in deze gevangenis. Het Zuid-Libanese leger (SLA) is de eigenaar van Khiam en heeft daarover de controle" , aldus de Israelische woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden