Grote letseltoename door ongelukken met computer thuis

Het aantal ongelukken met computers neemt schrikbarend toe, signaleren Amerikaanse artsen. Mensen moeten steeds vaker in het ziekenhuis worden behandeld omdat ze over de bedrading van hun pc zijn gestruikeld of omdat ze een beeldscherm op hun hoofd hebben gekregen.

De deskundigen baseren zich op het elektronische letselinformatiesysteem van de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat het aantal computergerelateerde ongelukken waar mensen voor naar het ziekenhuis moesten, tussen 1994 en 2006 ruim is verzevenvoudigd, naar zo’n tienduizend per jaar. Het aantal huishoudens met een computer is in die tijd met maar een factor drie gestegen; dat kan dus niet alle ongelukken verklaren. Ook het hogere aantal computers per gezin verklaart onvoldoende.

Worden computers intensiever gebruikt? Staan ze vaker onhandig opgesteld in de huiskamer? Zo diep zijn de deskundigen er niet ingedoken. Wel wijzen ze erop dat het computerbezit de laatste jaren vooral is toegenomen onder gekleurde Amerikanen, bewoners van het platteland en mensen met lagere inkomens en opleidingsniveaus. Dat is vragen om ellende, suggereren de auteurs in hun wetenschappelijke artikel in het American Journal of Preventive Medicine.

De meeste ongelukken deden zich voor doordat mensen (vooral kinderen en 60-plussers) tegen de computer aanliepen of achter de bedrading bleven haken. Het kwam ook voor dat een pc-onderdeel (meestal het beeldscherm) op de patiënt viel. Sneeën, schaafwonden en kneuzingen waren het gevolg. Het verslepen van pc’s resulteerde ook vaak in hoofdwonden en verrekte spieren. Het meeste hoofdletsel ontstond bij kinderen die rondom of zelfs bovenop de apparatuur speelden.

Eén lichtpuntje: nam het aantal ongelukken met vallende monitoren aan het begin van het onderzoek nog hard toe, na 2003 zette een daling in. Dit laatste zou te danken zijn aan de platte en lichtere beeldschermen die in dat jaar de markt veroverden.

Aangezien 93 procent van de ongelukken in huis gebeurde, pleiten de Amerikanen ervoor om thuis dezelfde veiligheidsrichtlijnen te laten gelden als in kantoren. Ze vragen fabrikanten om computermeubels met minder scherpe randjes en om lagere stoelen en bureaus voor kinderen. Tot slot pleiten ze indringend voor meer onderzoek naar de aard en oorzaak van computerongelukken.

Cees Meijer van de Stichting Consument en Veiligheid vindt dat de Amerikanen wat hard van stapel lopen. In absolute getallen ging het maar om 78.000 ongelukken in dertien jaar, op een bevolking van 300 miljoen. „Dat is niet echt veel. De oorzaak lag bovendien niet in de apparaten, maar in verkeerd gebruik. Dit zit op hetzelfde niveau als het losliggende vloedkleed, de hoge drempel of de trap zonder leuningen.”

Meijer vermoedt dat het computerleed in het niet valt bij andere ongelukken, zoals valpartijen van commodes of uit kinderzitjes. Maar bewustwording is altijd goed, zegt hij, al kun je moeilijk elk risico uitsluiten. „Ouders kunnen hun apparatuur veiliger opstellen. Daar moeten ze dan wel de ruimte voor hebben –of verhuizen. Het alternatief is dat je alle Nederlanders uitrust met een helm, maar dat lijkt me niet de bedoeling.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden