Vak T

Grote kampioenen zijn nog geen grote zakenmensen

Tenniser Boris Becker als deelnemer aan de populaire tv-show 'Wetten, dass...?' Beeld Photo News
Tenniser Boris Becker als deelnemer aan de populaire tv-show 'Wetten, dass...?'Beeld Photo News

Het is 7 juli 1985. Boris Becker heeft zojuist Wimbledon gewonnen. De Duitse tennisser, een jochie met zijn zeventien jaar, kijkt schuchter in de lenzen van de vele fotografen. Op hun verzoek kust de jongste Wimbledonwinnaar ooit de bokaal en zet hem op zijn hoofd.

Redactie sport

Het is het begin van een indrukwekkende sportieve carrière, waarin 'Boem Boem Becker' 49 toernooien won, inclusief zes grandslams. Becker verdiende met zijn eerste van drie titels op Wimbledon 163.799 dollar. In het vervolg van zijn loopbaan vulde zijn bankrekening zich aardig. Aan prijzengeld inde hij ruim 25 miljoen dollar, een bedrag dat door reclame-inkomsten en tv-optredens zeker werd verdubbeld.

Beleggen

Van dat geld kon Becker een goede boterham beleggen, maar beleggen in de financiële wereld ging hem minder goed af. Duistere zaken, ondoordachte uitgaven en een dure scheiding zorgden ervoor dat Becker aan lager wal raakte. Een rechtbank in Londen verklaarde hem in maart van dit jaar failliet en curatoren hebben uitgerekend dat hij een schuld van ruim zestig miljoen euro zou hebben. Er komt nu misschien een veiling, met ook de Wimbledonbokaal die in juli 1985 het leven van Becker op zijn kop zette.

In 2006 kondigde een andere ex-tennisser met de initialen BB, Björn Borg, een veiling aan van zijn vijf Wimbledontrofeeën en de rackets waarmee hij de vijf finales in Londen won. Met het geld - de bokalen zouden rond de 400.000 euro per stuk moeten opleveren - wilde de Zweed, die als zakenman minder succesvol was dan als tennisser, zijn geldzorgen verminderen. Uiteindelijk blies Borg de veiling af.

Tyson

Becker en Borg zijn uiteraard niet de enige sportmensen die ondanks enorme verdiensten in financiële problemen raakten. Een ander pregnant voorbeeld van een sporter die het geld sneller uitgaf dan incasseerde is Mike Tyson. In zijn twee decennia lange carrière als profbokser verdiende de Amerikaan meer dan 400 miljoen dollar. In maart 2004, nog voor zijn 39ste verjaardag, had Tyson een schuldenlast van rond de 38 miljoen dollar.

Lees verder onder de foto

Mike Tyson Beeld AFP
Mike TysonBeeld AFP

In het boek 'Automatic Wealth for Grads... and Anyone Else Just Starting Out' maakte New York Times-journalist Michael Masterson een opsomming van de uitgaven van Tyson, die zo'n tweehonderd mensen in dienst had. Van bodyguards, chauffeurs, tot koks en tuinmannen. Het is een niet compleet, maar wel een bizar lijstje:

4,5 miljoen dollar aan auto's en motoren

3,4 miljoen dollar aan kleding en juwelen

7,8 miljoen dollar aan 'persoonlijke uitgaven'

2 miljoen dollar aan een badkuip voor zijn vrouw, actrice Robin Givens

3,4 miljoen dollar aan een verjaardagsfeest

140.000 dollar voor twee Bengaalse tijgers en 125.000 dollar per jaar voor de verzorger van de beesten.

Daar viel niet tegenop te boksen.

Varkensfokkerij

Ook Nederlandse sporters waren niet altijd even gelukkig met beleggen. Het bekendste voorbeeld is Johan Cruijff, die na zijn voetbalcarrière eind jaren zeventig geld stak in een varkensfokkerij en een handel in wijn en onroerend goed. Hij bleek het slachtoffer te zijn van de praktijken van Michel Basilevitch, die geen vriend maar een oplichter was. Naar verluidt zag Cruijff zes miljoen gulden in rook opgaan. Hij trok noodgedwongen de kicksen weer aan en ging spelen in de VS, Spanje en bij Ajax en Feyenoord. Later werd hij een succesvolle en goedbetaalde trainer.

Van rijk naar faillisement

1.Boris Becker

2.Mike Tyson

3.Johan Cruijff

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden