Update

Grote joodse conferentie over Nederlands slachtverbod in Polen

Het mogelijke verbod op ritueel slachten in Nederland is een van de belangrijkste onderwerpen tijdens een grote bijeenkomst van Europese rabbijnen die vandaag is begonnen. De joodse geestelijken zijn samengekomen in de Poolse hoofdstad Warschau.

ANP/Redactie

'De brandende kwestie die uniek is voor deze conferentie is de shechita, de koosjere joodse methode van ritueel slachten', aldus de Poolse rabbijn Michael Schudrich. Hij noemt het Nederlandse voorstel 'een groot misverstand'. Volgens Schudrich is de bijna 4000 jaar oude traditie van het koosjer slachten 'een van de meest humane methoden voor het slachten van een dier - het sterft binnen seconden.'

'Slechte herinneringen'
De Poolse rabbijn observeerde verder dat 'het erop lijkt dat de problemen in Nederland niet zozeer te maken hebben met de daadwerkelijke humanitaire aspecten van shechita, maar meer met de interne sociale problemen met minderheden'. Schudrich voegde daaraan toe dat 'hoewel niemand beweert dat Nederland nazistisch is, dit zeker erg slechte herinneringen bij ons naar boven brengt'.

Joodse en islamitische organisaties in Nederland spraken zich eerder krachtig uit tegen een verbod.

In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid het voorstel van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan de uitzondering dat joodse en islamitische slagers nu dieren mogen slachten zonder ze te verdoven, aangezien de dieren zo extra pijn en stress zouden ervaren. Alleen de confessionele partijen CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen omdat een verbod de vrijheid van godsdienst raakt. De Eerste Kamer moet zich nog over het voorstel buigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden