Grote gezamenlijke plons voor schoner zwemwater

Ze wijken een beetje af van andere waterliefhebbers: overal in Europa vindt de Big Jump in rivieren en meren plaats op zondag de dertiende, maar de Friezen hebben het evenement naar voren gehaald. Reden: op zondag 13 wordt de finale van het WK voetbal gespeeld.

Friezen kunnen zich woensdagmiddag 9 juli, kwart voor twee al melden bij de Grote Wielen (en het gelijknamige restaurant) net buiten Leeuwarden. De plons is om twee uur en daarna kunnen kinderen gratis kennismaken met zeilen, surfen en beachvolleybal. Zes andere provincies vragen op zondag aandacht voor schoon water voor mens en natuur.

De actie is bedacht door Fransman Roberto Epple, oprichter van het European Rivers Network. Epple organiseerde al in 1995 een zwemfestijn in de Loire. Zeven jaar later pakte hij het grootser aan, tijdens de eerste internationale Elbe-zwemdag op 14 juli 2002. Over een afstand van duizend kilometer van Tsjechië tot aan Hamburg waren er 55 zwemlocaties in de Elbe, waar 100.000 mensen al dan niet springend de zwemdag vierden. Toen ontstond de naam Big Jump. Straks in 2015 moet het nog grootser, vanwege het ronde jaartal en omdat in dat jaar de rivieren volgens de Europese wetgeving (de Kader Richtlijn Water, KRW) van voldoende ecologische kwaliteit moeten zijn om zwemmen en watersporten mogelijk te maken.

De Unie van Waterschappen concludeerde eerder dat ondanks strenger mestbeleid, de waterkwaliteit in de helft van de landbouwgebieden nog onder de maat is. Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwt dat de bezuinigingen van het Rijk ertoe kunnen leiden dat 'het aantal wateren dat in 2017 voldoet aan de KRW-doelen blijft steken op een treurige 5 procent'.

Wie zondag mee wil duiken in natuurwater kan eerst even kijken op www.zwemwater.nl, daar staan 800 officiële locaties van schone buitenzwemplekken. Meer over het evenement staat op bigjump.nl. Voor wie al op vakantie gaat: ook in België, Frankrijk, Duitsland en Noord-Italië staan evenementen aangemeld: www.rivernet.org/bigjump/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden