Grote gaten in Belgische begroting

Vlaamse nationalisten in de vuurlinie

De Belgische regering ligt zwaar onder vuur, nu er een begrotingstekort van ruim twee, mogelijk drie miljard euro, is ontdekt. Vooral de Nieuw-Vlaamse Alliantie van Bart De Wever en minister van financiën Johan Van Overtveldt moeten het ontgelden.

De Vlaamse nationalisten regeren sinds de verkiezingen bijna twee jaar geleden voor het eerst mee, in een unieke federale regering zonder socialisten, onder leiding van de Waalse liberaal Charles Michel. Ze beloofden het land van 'de puinhopen van jarenlang socialistisch wanbestuur' te gaan redden. "Cijfers liegen niet", meldde het verkiezingsprogramma van N-VA. En "een overheid die haar burgers vraagt de broekriem aan te halen, begint best bij zichzelf".

N-VA-ministers, meer dan hun collega's van de drie andere regeringspartijen, zouden het echter niet zo nauw nemen met begrotingsafspraken en hun budgetten met tientallen miljoenen overschrijden nu ze aan het roer staan.

"Minister Ioannis Van Overtveldtopoulos", smaalde Peter Mertens, voorzitter van de radicaal-linkse PVDA, vorige week in de Kamer, verwijzend naar Van Overtveldts genadeloze kritiek op het Griekse beleid tijdens de eurocrisis. Volgens Mertens is Van Overtveldt net zo doof voor kritiek van het Rekenhof en de Nationale Bank, die al twijfel uitten over zijn koers.

De Kamer keurde de begroting voor 2016 amper drie maanden geleden goed. De Europese Commissie beloonde recente inspanningen voor pensioen- en belastinghervormingen in België met een voorzichtige 'voldoende' en spoort de regering-Michel aan verder te gaan. Vorige week bleek bij een begrotingscontrole echter dat er het een en ander aan mankeerde.

Het gat van minstens 2,2 miljard, exclusief kosten in verband met de migratiecrisis, wordt veroorzaakt door onderschatte uitgaven, tegenvallende inkomsten en overschatte economische groei. Zo zou Van Overtveldt, oud-hoofdredacteur van het Vlaamse financieel-economische weekblad Trends, op minstens 1,6 miljard euro vooruitbetaalde belastingen hebben gerekend. Maar door de extreem lage rente laten veel ondernemingen zich daartoe momenteel niet verleiden. Ook zouden verschillende nieuwe belastingen zoals de diamanttaks minder opleveren dan verwacht.

De top van het kabinet kwam de afgelopen dagen paniekerig bijeen om de schade te inventariseren en maatregelen te bespreken; premier Michel heeft een reis naar China met enkele dagen uitgesteld. Volgens de oud-gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, ontkomt België er niet aan serieus te gaan bezuinigen, maar hij vreest dat het de regering-Michel aan de moed ontbreekt. Het is niet zeker dat de broze coalitie zulke onderhandelingen overleeft.

Bart De Wever denkt dat het gat kan worden gedicht. Hij wil structurele maatregelen, geen tijdelijke. "De cruciale vraag is of daar genoeg politieke wil voor is", zei hij op tv. "Momenteel zitten we in de 'Het is de schuld van de N-VA-show'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden