Recept

Grote garnalen met gember-wijnsaus

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Dit snelle roerbak-gerecht vindt gretig aftrek bij een ieder die ik het voorzet. Strikt genomen is het niet loepzuiver mediterraan (verse gember, limoen), maar ach, voor een keertje. Het is doodsimpel maar geraffineerd.

Je begint met flinke, rauwe garnalen die je kort roerbakt in hete olijfolie. Versgeraspte gember en limoenrasp geven het een kick, limoensap en witte wijn maken het fris, en tot slot wordt het romig afgemaakt met een klont boter.

Ik gebruik altijd ongepelde, diepgevroren garnalen waar de kop al van af is. Gekookte garnalen of kleine Hollandse garnalen zijn voor dit gerecht niet geschikt; alleen rauwe garnalen die niet te klein zijn uitgevallen voldoen.

Lekker met rijst en bijvoorbeeld spinazie, venkel of bieten, of een grote gemengde salade.

Ingrediënten voor 4 a 5 personen

ca. 1 kg grote, rauwe, ongepelde garnalen (zonder kop)
1 limoen
1 stuk verse gember (ca. 4 cm), geschild extra vierge olijfolie
zeezout
mespunt gedroogde tijm
1 klein glas droge witte wijn
flinke mespunt Aleppo pepervlokken (of andere gedroogde rode pepervlokken)
el boter
gehakte verse kruiden: bieslook, koriander, basilicum

Bereiding

Laat de garnalen zonodig ontdooien en pel ze. (Verwijder zonodig het darmkanaal.)

Dep de garnalen goed droog.

Boen de limoen schoon en rasp de helft van de schil fijn af. Pers de limoen uit.

Rasp een deel van de gember fijn; je hebt ca. 1 el gemberrasp nodig.

Verhit 3 a 4 el olie in een grote wok. Roerbak de garnalen ca. 1 minuut op hoog vuur, tot ze beginnen te kleuren.

Voeg limoen- en gemberrasp toe en bak kort mee.

Voeg zout naar smaak en de tijm toe. Giet de wijn en ca. 2/3 deel van het limoensap toe.

Kook op halfhoog vuur iets in en laat de garnalen verder roze (en gaar worden).

Breng op smaak met Aleppo peper, en proef of er meer zout, wijn of limoensap in moet.

Roer de boter erdoor, neem de pan van het vuur en laat de saus al roerend iets binden.

Bestrooi eventueel met kruiden en dien meteen op.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u al onze recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden